Грип – основни характеристики и как да се предпазим

Грипилиинфлуенца(познат в миналото катоиспанска болест) е една от най-заразнитеостро протичащиинфекциозни заболявания при човека. Причинява се от вирус – Influenzavirustype Аи InfluenzavirustypeB.

Характеризира се с рязко изразена интоксикация висока температура, главоболие, силни мускулни болки и катарално възпаление на горните дихателни пътища. Заразата се предава от човек на човек чрез въздушно-капков аерозол, който се отделят при говорене, кашляне, кихане и смях и съдържа грипни вируси.

Попаднали върху предмети и в прах от околната среда грипните вируси могат да останат жизненоспособи в продължение на 1-2 дни и също да предизвикат заболяване.

Възприемчивостта на човек към инфектиране с грип се повлиява от индивидуалното състояние на имунната система, придружаващи заболявания, от преохлаждане на тялото, от лоши битови условия на живот и дълго пребиваване в затворени помещения, които не се проветряват редовно.

Грипът се разпространява циклично във вид на епидемии/ наблюдават се през 2-3 години/, които е възможно периодично да прераснат в пандемии. Високата му контагиозност се обуславя от краткия инкубационен период, въздушно-капковия механизъм на предаване и високата възприемчивост сред хората. Статистическите данни показват, че броят на заболяванията от грип превишава неколкократно броя на всички останали инфекции, взети заедно. По време на пандемии грипа може да засегне от 30 до 50% от населението на Земята.

Грипът има здравно и медико-социално значение. Това се обуславя от широкото разпространение, тежкото му протичане особено в детската и старческата възраст, високия процент на смъртност и значителните икономически щети, които нанася.

Грипът има много кратък инкубационен период – от 1-2 часа до 5 дни. Болестните прояви могат да бъдат леки, средно тежки и много тежки. При някои хора заразяването протича без явно забележими болестни прояви но и те също го разпространяват в обществото.

Началото на грипното заболяване в типичните случаи се характеризира с внезапно повишаване на температурата до 39-40Со, придружено от студени тръпки/втрисане, главоболие, кашлица, значителна отпадналост, която понякога не позволява на болните да станат от леглото. Чести са оплакванията от болки в кръста, крайниците, в очните ябълки и зад гръдната кост. Може да се прояви и кръвотечение от носа. Налице е светобоязън, сълзене и зачервяване на очите. Рядко заболяването се придружава от гадене, повръщане и диария. При спазване на домашен режим на легло, подходящо симптоматично лечение и хранителен режим, след 7-10 дни състоянието на болния от грип се подобрява и започва възстановителен процес.

При грипна инфекция най-често последващи бактериални инфекции се наблюдават при малки деца, възрастни на 65 години и имунокомпрометирани лица. Усложненията на грипа засягат най-често дихателната система – трахеити, бронхити, пневмонии, плеврити. При генерализиране на инфекцията може да се засегне целия организъм до тежки състояния като менингити и менинго-енцефалити, които протичат с висок леталитет.

При първи симптоми на грип веднага потърсете консултация с лекар, като най-добре е той да ви посети у дома. Лекуващият лекар след преглед назначава лечение и преценява необходимостта от хоспитализация на заболелите от грип.

Как да се предпазим от грип:

· Имунизирайте се с противогрипна ваксина всяка година;

· Избягвайте близък контакт с болни лица;

· Избягвайте местата с масовите мероприятия и струпване на много хора;

· Обличайте топли дрехи и носете удобни топли обувки през мразовитите дни;

· Ако сте болен останете вкъщи и не ходете на работа или училище, въздържайте се от излизания по други причини. Така ще предпазите другите от заразяване с грип;

· При кихане и кашляне закривайте носа и устата си с носна кърпичка. Това може да предпази околните от заболяване. След употреба изхвърляйте носните кърпички в кофата за битов отпадък;

· Мийте ръцете си често в продължение на най-малко 20 секунди със сапун и вода, особено след кашляне или кихане. При липса на условия за миене може да се използват влажни хигиенни кърпички за ръце;

· Избягвайте да докосвате очите, носа или устата си с ръце, защото така може да се заразите, след като сте докосвали или пипали замърсени повърхности и предмети;

· Почиствайте редовно твърдите повърхности и предмети от околната среда, като използвате обикновен почистващ препарат и вода;

· Хранете се пълноценно и отделяйте време за спорт и разходки на чист въздух, за да закалите организма си.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.