Безплатен интернет ще има в Чипровци

Безплатен интернет ще има в Чипровци

На публични места в Чипровци ще има безплатен интернет. Общината ще получи ваучер за 15 хиляди евро от инициативата на Европейската комисия за изграждане на wi-fi. Ваучерът ще бъде получен до края на месеца или в началото на другия, каза кметът на общината Пламен Петков:

„Ние получихме уверение, попълнихме апликационната форма която сме подалиq и сега чакаме да получим ваучера, да го подпишем и след това тръгваме към избора на изпълнител. Ще набираме оферти и която е най-изгодна за нас, която поеме най-голямо пространство за свободна зона, фирмата която е с най-добра цена. След това техническото обслужване, и поддръжката. За нас най-добре ще е зоната да обхваща централната градска част, историческия хълм. Фирмата, която предложи най-много точки, които да ни удовлетворяват и най-добра цена. Няма съфинансиране, изискването е след това ние да си поддържаме заплащането на интернета.“

Община Чипровци е сред общо 113-те класирани български общини – победители. Тя успя да кандидатстват в първите 10 секунди от отварянето на конкурса и да пребори конкуренцията на останалите почти 13 000 кандидати от цяла Европа.

Основният принцип за избор е „пръв кандидатствал – пръв спечелил“. Българските местни власти ще получат финансиране в размер на 1 695 000 евро, което е приблизително 4.04% от бюджета на инициативата. Всички регистрирани ще станат част от общността на WiFi4EU и ще могат да се свържат с останалите участници в проекта. Средствата за инициативата на Европейската комисия WiFi4EU трябва да бъдат вложени в срок до 18 месеца.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.

ИЗТОЧНИКРадио Видин