В Горно Церовене празнуваха Йордановден в Огоста

В Горно Церовене празнуваха Йордановден в Огоста

От 100 години на 19 януари жители на няколко села до Монтана празнуват Йордановден /по стар стил/ в река Огоста. Речният празник тръгнал от някогашното село Живовци, което днес е на дъното на язовир „Огоста”. Но от 65 години го празнуваме по същия начин в Горно Церовене, съобщи кметът Йордан Йорданов. От 20 години на днешната дата в реката влизат и жителите на още две села.

Ритуалът започна към 11,30 часа, когато с духова музика се отправихме към реката. Натоварени на камиони и ремаркета, хората нареждат трапези над водата. Скоро започна истинско веселие – задимяха скари, върху които се пекат месо, кюфтетата и кебапчета, донесени от в къщи. Всеки носи от домашните ракии и вина. Днес се събрахме към 350 – 400 души, каза кметът. За този празник, най-тачен в селото на йордановците, си идват и мъже и жени, напуснали отдавна селото. Пристигат от столицата, от Варна, за да се повеселят със своите в реката.

Тази година със своите съселяни празнува и голямата спортистка Йорданка Благоева. Световната рекордьорка и олимпийска вицешампионка на висок скок в началото на празника почерпи и за рожден, и за имен ден. Тя събра съселяните си и предната вечер, когато бе представена книга за нея. „Босоногата кралица” разказва за пътя на спортистката от родното и село Горно Церовене до върховете на националния и световния спорт.

Йордан и Йорданка е най-честото име в селото, твърди кметът Йордан Йорданов. Затова почитаме днешния ден всички заедно. Докато го има този празник, ще го има и Горно Церовене, изтъкна управникът.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.

ИЗТОЧНИККмета.bg