20 години затвор за убийството на общинара в Берковица

20 години затвор за убийството на общинара в Берковица

Окръжна прокуратура – Монтана е постигнала осъдителна присъда спрямо Цветан Е. (на 31 години) от гр. Берковица, обвинен за убийство, извършено от него с особена жестокост. Той е осъден на двадесет години „Лишаване от свобода“.

Сутринта на 18.10.2014 г. обвиняемият Цветан Е. се срещнал с петима негови приятели в местността „Пашината“ в гр. Берковица. Той им заявил, че техният познат Стефан П. го е злепоставил в разговор с жена, като отправил закани да го бие за това. Същия ден обвиняемият се свързал с него в социална мрежа „Фейсбук“ и в чат-разговор се уговорили да се видят.

Вечерта, след 20 ч., Стефан дошъл в апартамента на Цветан, където по същото време се намирали трима техни познати. Цветан Е. поискал обяснения от Стефан П., обвинил, че го е злепоставил пред общи познати и започнал да му нанася удари с ръце и крака по главата и тялото.

Освен това отправял към него упреци, че го е „натопил“ в полицията и се интересувал за „канала“, от който се снабдява с наркотици, като заявил на Стефан П., че трябва да продава дрога като негов дилър.

През цялото време Цветан Е. продължил да нанася удари на Стефан П. Въпреки намесата на двама от присъстващите мъже да спре, той ги заплашил с нож и се заканил, че ще пребие и тях. Побоят продължил пет часа, през които обвиняемият Цветан системно нанасял удари на Стефан.

Сутринта един от свидетелите на ставащото успял да убеди Цветан да престане, като обещал да се погрижи за бития. Виждайки тежкото състоянието на Стефан П., той го закарал в болница в гр. Монтана, а междувременно информирал за това Цветан Е.

Пострадалият бил оставен за лечение, като успял да се свърже с родителите си, които го посетили. Баща му веднага подал сигнал в полицейско управление за случилото се. Стефан бил разпитан от разследващите, като в показанията си заявил, че бил пребит от Цветан. По-късно същия ден той споделил на родителите си, че се страхува от отмъщение от страна на лицето, нанесло му побой, който го бил заплашил да не го издава.

Няколко часа по-късно здравословното състояние на пострадалия Стефан се влошило и въпреки усилията на лекарите от МБАЛ гр. Монтана, той починал.

От изготвената по досъдебното производство съдебно-медицинска експертиза е видно, че непосредствена причина за смъртта на пострадалия е причинената закрита травма на главата с кръвоизливи под твърдата и меката мозъчни обвивки, довела до оток на мозъка, с вклиняване на малкия мозък в големия тилен отвор на черепа, и парализиране на жизнено важни мозъчни центрове. Освен това по различни части на тялото и главата на С.П. имало множество кръвонасядания и кръвоизливи, отоци, травми, рани и охлузвания.

Осъдителната присъда може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.