Гласовитите „врабчета“ с ГРАН ПРИ от национален конкурс (СНИМКИ)

Гласовитите „врабчета“ с ГРАН ПРИ от национален конкурс

С 4 престижни награди бяха удостоени възпитаници на Обединен детски комплекс „Ние, врабчетата“ в Монтана от VІІ Национален конкурс „Път към славата“ в София. Конкурсът, който е един от най-мащабните в България, се организира от Арт център „Кърнолски“ под патронажа  на председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева и със съдействието на Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Руското посолство в България, Руския културно-информационен център и Италианския културен институт.

Форумът събра над 1 500 участници в жанровете „Поп-вокал“, „Фолклор“, „Танц“, „Инструменталисти“ и се провеждаше в три зали – ДК „Сердика, Руския културно-информационен център и НМУ „Любомир Пипков“.

В раздел „Вокални формации“ в изключително оспорвана конкуренция  с 11 малки вокални формации  и 21 големи вокални формации от цялата страна, разпределени в четири възрастови групи, вокална група „Детски смях“ се пребори за голямата награда ГРАН ПРИ. Журито с състав проф. Теодора Павлович – диригент, Мая Райкова – продуцент в БНР, Красимир Милетков – копозитор, Розмари Драгнева – преподавател в Националната музикалната академия в катедра „поп и джаз“, единодушно е взело решението си статуетката да отиде при гласовитите“ врабчета“ от Монтана. Децата изпълниха песните „Яворова пролет“ и „Нашият град“. За брилянтния звук в залата на Националното музикално училище се грижеше Милчо Кацаров. Вокална група „Детски смях“ бе удостоена и със специалната награда на КНСБ – професионална аудио-система „Панасоник“ на стойност 800лв.

С първи награди при поп-певците се окичиха Магдалена Александрова и Зорница Викторова. Двете десетгодишни момичета се състезаваха в най-многобройната група – втора възрастова , където се представиха над 100 участници. Пред погледите на доц. Етиен Леви и поп-изпълнителите Теодор Койчинов и Стефан Лалчев, Магдалена изпълни „Оставаме“ от репертоара на Маргарита Хранова и „One moment in time“ на Уитни Хюстън. Зорница се представи с песните „Остани“ от репертоара на Паша Христова и „Нorchat hai caliptus“ на Ищар. Двете момичета получиха покани за Международния арт фестивал в Анталия, Турция.

Гласовитите „врабчета“ с ГРАН ПРИ от национален конкурс

С първа награда в раздел „Фолклор“ бе удостоен фолклорен танцов ансамбъл „Северняци“.  Пред погледа на журито в състав Евгения Гордиенко, Пепа Запрянова, Калинка Згурова, Ева Делинешева, момичетата и момчетата представиха танците си „ Балкански ветрове“ и „По гроздобер“. „Северняци“ имат покана за участие в Международния фестивал на изкуствата „Орфей в Италия“ в Лидо ди Йезоло – Венеция, Италия.

На 16 февруари в гала-концертът в залата на Руския културно-информационен център в София са поканени за участие вокална група „Детски смях“ и ансамбъл „Северняци“. Концертът ще бъде заснет и излъчен по национална телевизия.

Гласовитите „врабчета“ с ГРАН ПРИ от национален конкурс

Участието на съставите на ОДК в конкурса се осъществява с подкрепата на Община Монтана, която осигури транспорта на танцьорите и певците.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.