Парад на плодовете и зеленчуците в СУ „Иван Вазов“ – град Вършец

Първата седмица на новия учебен срок стартира с мащабната инициатива на седмокласниците от СУ „Иван Вазов“ – град Вършец, а именно с парад на плодовете и зеленчуците.

Парад на плодовете и зеленчуците в СУ „Иван Вазов“ – град Вършец

През месец януари учениците рпроведоха анкетно проучване „Здравалник“ и „Днес вкъщи готвя аз“, като успяха да подобрят режима си на хранене, а също да изненадат с вкусна и здравословна вечеря своите семейства.

Инициативата „Парад на плодовете и зеленчуците“ се провежда в рамките на седмицата 11.02-15.02.2019 г. като предизвикателството, което отправят към всички, е да закусват през голямото междучасие само плодове и зеленчуци по свой избор.

Парад на плодовете и зеленчуците в СУ „Иван Вазов“ – град Вършец

Кампанията придоби неочаквано широка популярност сред децата, като до момента имат над 150 последователи от училището.

Най-активна подкрепа получиха от учениците от начален курс, които под ръководството на своите учители и възпитатели, проведоха и тематични беседи и изготвиха табла, свързани със здравословното хранене.

Родителите също следят изявите на децата и ги подкрепят, като осъзнават, че храненето на детето в периода на училищната възраст е много важно за неговото развитие и растеж и за цялостния му психологически и физиологичен комфорт.

Неправилното хранене и липсата на достатъчно движение имат сериозни последици, а именно наднормено тегло и затлъстяване като предпоставки за развиване на редица заболявания и обездвижването като фактор, причиняващ депресия и стрес.

Следващите предизвикателства пред седмокласниците са предстоящите дейности – „Спорт за здраве“ – провеждане на вътрешноучилищни турнири по футбол и народна топка и туристически поход и заключителна вечер „Празник на здравето“.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.