Има ли случаи на морбили в Монтанско

Има ли случаи на морбили в Монтанско

На територията на област Монтана няма регистрирани случаи на морбили, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Монтана. Морбили като инфекция се предава по въздушно-капков механизъм и е силно заразно заболяване за лица, които не са имунизирани или не са преболедували болестта.

Съгласно утвърдения имунизационен календар на РБългария, прилагането на ваксина против морбили, паротит и рубеола е задължително на подлежщите деца, които се имунизират на 13 месеца и реимунизират на 12 години от личните им лекари.

Схемата на имунизацията и реимунизацията може да бъде променена и отложена във времето, поради индивидуални причини при част от децата, основно когато има медицински противопоказания.

Триваксината против морбили, паротит и рубеола е задължителна и безплатна и се прилага двукратно като това може да стане и до 18 годишна възраст, ако дотогава децата не са имунизирани.

От здравната инспекция информират родителите, ако децата им подлежат и не са имунизирани с ваксина против морбили, паротит и рубеола, веднага да се обадят на личния им лекар и уточнят дата за провеждане на липсващата ваксина, защото така децата ще бъдат защитени от морбили и усложненията, която тежката инфекция може да предизвика. Съществува много висок риск за децата, които не са имунизирани при контакт с болен от морбили да се разболеят тежко, допълват специалистите.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.