„Райски кът“очаква туристите във Вършец (СНИМКИ)

„Райски кът“очаква туристите във Вършец

В продължение на вече 8 години групата приятели и единомишленици от Вършец: Димитър Митов, Любен Цветков, Румен Иванов и Божидар Кръстев се грижат и поддържат сътвореното от техните сръчни ръце в местността „Райски кът“ над „Иванчова поляна“.

Мястото е наистина едно красиво кътче от Рая, превърнало се вече в емблематичен туристически обект за Вършец, наред с прословутата Иванчова поляна. Празното някога място с красив водопад, наречен от групата Райския водопад днес е облагородено до неузнаваемост – има дървени пейки, маси, заслони, беседки, две барбекюта, детска люлка, тоалетна, указателни табели.

„Райски кът“очаква туристите във Вършец

Всичко е създадено с доброволния труд и ентусиазма на мъжете от групата. Дори и сега, през зимата, ентусиазмът на местните патриоти и природолюбители не секва, те непрекъснато нещо ремонтират, освежават, боядисват, изработват нови съоръжения. С помощта на специален уред Митко и Любчо вече са измерили и надморската височина на местността, установили са, че тя е 520 м, предстои да бъде направена и монтирана табела с данните.

През последните няколко години, поради амортизиране и унищожаване на част от дървените съоръжения, се налага момчетата да подменят част от тях с нови, направени от по – качествен дървен материал. В края на миналата 2018 г. започват изграждането на нов панорамен мост над река Орлощица. В началото на тази година започват реставрация на всички указателни табели – подмяна на счупени части, боядисване, направа на дървени покриви.

„Райски кът“очаква туристите във Вършец

Мъжете от групата се надяват с помощта на Община Вършец, всички обекти да бъдат готови за новия туристически сезон, за да посрещнат любителите на природата.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.