122 пешеходци и 9 водачи са глобени по време на акция „Пешеходец”

Започва нова акция на пътя в цялата страна

122 пешеходци, неспазващи правилата за движение и 9 водачи, отнели предимство на пешеходци, са санкционирани в дните от 4 до 15 февруари в област Монтана. Нарушенията са установени от екипи на Пътна полиция при провеждането на 33 специализирани полицейски операции. По време на акцията няма глобени възрастни хора, придружаващи деца.

Поради зачестилите инциденти Пътна полиция ще осъществява активна контролна дейност eжемесечно по отношение на поведението на пешеходците. Маршрутите на полицейските наряди и местата за контрол ще се определят съгласно ежемесечни анализи на пешеходната аварийност в региона.

Съгласно Закона за движение по пътищата, пешеходците трябва да пресичат само на обозначените за целта места, да се движат по тротоара или банкета на пътното платно. На пешеходците е забранено  да навлизат внезапно на платното за движение, да пресичат платното за движение при ограничена видимост, да извършват търговия и услуги на платното за движение.

През 2018 г. на територията на област Монтана са станали 33 тежки ПТП с участието на пешеходци, при които са загинали2-ма пешеходци, а 31 са ранени.  Катастрофите с пешеходци се нареждат на второ място по аварийност през 2018 г. в областта, след сблъсъците между движещи се МПС.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.