ИАРА Монтана затяга контрола по водоемите за незаконен улов (СНИМКИ)

ИАРА Монтана затяга контрола по водоемите за незаконен улов

ИАРА Монтана затяга контрола по всички водоеми във връзка с размножителния период на видовете. От Агенцията заявиха още, че наблюдават лицата занимаващи се с незаконен улов и търговия с риба и са се фокусираме да ги отстранят.

Акциите се провеждат  и по цялото течение на река Дунав. Край Силистра бяха хванати бракониери, докато вадят 200 килограмова моруна.

ИАРА Монтана затяга контрола по водоемите за незаконен улов

Рибата е била още жива и е върната във водата. В района на Свищов, Белене и Никопол са извадени още заложени забранени уреди –  кърмаци. Днес продължават проверки по течението на река Дунав с района на Горни Цибър и Козлодуй.

„С колегите ми показахме, че с труд и постоянство в частност на язовир Огоста, е възможно да се предотвратят изцяло бракониерските набези. Ще приложим тези работещи методи за борба с бракониерството в цялата страна.“, каза още пред „Монтана 24“ Валери Спасов, служител в Отдел рибарство и контрол, Западна България.

ИАРА Монтана участва в спасяването на 200-килограмова моруна

Той призова, всички граждани да подават сигнали, когато са свидетели на нарушения и да не остават безразлични. В ИАРА приемат всяка информация която би помогнала за залавянето на нарушител и установяването на нарушение на Закона за рибарство и аквакултури.

Все още е в сила забраната за извършване на риболов в българската акватория на река Дунав и Черно море на есетровите риби (руска есетра, чига, пъструга и моруна), въведена със Заповед на министрите на околната среда и водите, и на земеделието и храните през 2016 г.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.