9 загинали и 179 ранени при катастрофи през 2018 година в Монтанско

9 загинали и 179 ранени при катастрофи през 2018 година в Монтанско

През 2018 г. в област Монтана са регистрирани 134 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали деветима и са пострадали 179 души.

В сравнение с предходната година тежките инциденти са с два повече, жертвите – с 14 по-малко, а ранените – с 10 по-малко. През годината ОДМВР отчита значително увеличение на административнонаказателната дейност на Пътна полиция – установените нарушения са 24 849, за които са съставени 6822 акта и 16 228 глоби с фиш (при 18 938 нарушения за 2017 г., 7564 акта и 8461 глоби по фиш).

През 2018 г. са разкрити 738 престъпления, което е 39,63% от общия брой престъпления. През годината са проведени 611 специализирани полицейски операции за противодействие на конвенционалната престъпност, установени са 255 издирвани.

Осъществени са 214 срещи с граждани в малките и отдалечени населени места и 2210 срещи с органите на местно управление. Сформирани са 81 мобилни екипи, които са посетили 167 населени места и са провели 171 срещи с населението.

ОДМВР Монтана отчита спад в броя на регистрираните престъпления с 18% за отчетния период в сравнение с 2017 г. От общо регистрираните престъпления най-голям дял заемат престъпленията против собствеността – 39%, следват общоопасните – 32%, икономическите – 15% и престъпленията против личността – 6%.

Гости на годишния отчет на областната дирекция на МВР в Монтана бяха директорът на ГД ”Национална полиция” главен комисар Христо Терзийски, заместник-директорът на ГД „Гранична полиция” старши комисар Бисер Костадинов, областният управител на Монтана, представители на общинска администрация Монтана, административният ръководител на Окръжна прокуратура, директорът на ТД ”Национална сигурност”- Монтана, ръководствата на сектор „БОП” – Враца, ЗЖУ Монтана и РДПБЗН Монтана.

Главен комисар Терзийски оцени като добро нивото на постигнатите резултати от полицейската дирекция в сравнение с предходните години. Отлична бе оценката за дейността на пътна полиция, която е допринесла за значителния спад на броя на жертвите на пътя и увеличението с 30% на установените нарушения на пътя.

През отчитания период ОДМВР е постигнала добър показател по отношение на увеличените икономически престъпления, иззетите количества акцизни стоки и разкриването на тежките криминални престъпления – 2 умишлени убийства, едното от които със сериозна правна и фактическа сложност.

Отчита се още лек спад в процента на разкриваемост на криминалните престъпления, по-голяма натовареност на разследващите полицаи и по-малък брой бързи производства. През годината е подобрено оборудването на Пътна полиция и Зонално жандармерийско управление – Монтана и е увеличен броят на съвместните операции с ГД „Гранична полиция“.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.