Чипровци отбеляза годишнината от Унгарската революция (СНИМКИ)

Чипровци отбеляза годишнината от Унгарската революция

Чипровци отбеляза Унгарската революция и паметта на полковник Стефан Дуньов, банатският българин, подкрепил бунта на унгарския народ.

На площада в планинското градче, който носи името на революционера, бяха поднесени венци и цветя пред неговия паметник, а ансамбли на банатски българи и чипровчани изпълниха народни песни и танци.

Чипровци отбеляза годишнината от Унгарската революция

Ден преди Национален празник на Унгария, по традиция в Чипровци се преклонят пред паметта на българина, сражавал се за освобождението на Унгария.

Официални гости на тържеството бяха извънредният и пълномощен посланик на Унгaрия Текла Харангозо, Първият съветник към Посолството Золтан Хорват, консулът Чаба Балаж и директорът на Унгарския културен институт г-жа Дьорди Димитров.

Кметът на Чипровци Пламен Петков поздрави гостите и в словото си направи ретроспекция на отношенията между унгарския и българския народ. „Ние сме особено горди, че има един град в някогашна южна Унгария – град Винга, основан от чипровчани след погрома на голямото въстание от 1688 година.

Чипровци отбеляза годишнината от Унгарската революция

„Градът става значим, културен, български център, където и до днес се пази с обич и преклонение спомена за Чипровци като за свято място за предците, заяви Петков. През ХІХ век там се ражда и живее един от най-великите представители на старите чипровски заселници – Стефан Дуньов

Той е носител на гордия непримирим дух на вингани и символ на вечния стремеж към свобода и съвършенство – герой на Унгария, Италия и България. Поклон пред паметта му.”

Още от Средновековието България и Унгария поддръжат тесни контакти. След падането на страната ни под османска власт голяма част от българската аристокрация заминава за Унгария. Това се усеща силно и след Чипровското въстание, когато мнозина водачи се претопяват в унгарските аристократични семейства или създават нови родове там.

Включването на унгарците в голямата империя на Хабсбургите засилва още повече тези връзки. Българите-католици намират убежище в Банат и поддържат тесни контакти с унгарските си съседи. Австрийската империя на няколко пъти прави отстъпки, но движенията за национална идентичност не подминават унгарците и в средата на XIX се зараждат революционни настроения.

Стефан Дуньов, родом от Винга, се включва в тях. Винга е един от градовете, създадени от чипровски бежанци. По интересно съвпадение след разгрома на революцията мнозина унгарци намират убежище в Османската империя, като първоначално идват във Видин, а след това заминават към вътрешността на страната, основно в Шумен.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.

ИЗТОЧНИКДарик