Безплатни прегледи за туберколоза ще има в Монтана

Болните от туберкулоза в Монтана са намалели три пъти за 10 г., сочи статистиката.

Обявиха безплатни профилактични прегледи за туберкулозата в Монтана

Седмица на отворените врати, посветена на борбата с туберкулозата, обявява най-голямата областна болница в Северозапада. Поводът е отбелязването на Международния ден за борба с туберкулозата – 24 март.

От 18 до 22 март, от 8 до 13 часа, всеки може да провери своя статус, съобщи д-р Цветан Петров, специалист в отделението по пневмология и фтизиатрия. Той увери, че и извън посочените дни и часове никой със съмнения за туберкулоза няма да бъде върнат.

Прегледите са напълно безплатни, не се изисква направление от личен лекар. Това е последната седмица на отворени врати от Програмата на Глобалния фонд за борба с туберкулозата, малария и СПИН, която изтича през март 2019 г.

Тя влезе в България през 2008 г. и осигуряваше финансиране за превенция и лечението на тези болести в България. По програмата отделението в Монтана е ремонтирано, оборудвано с техника, компютри, хладилник за съхраняване на лекарства и служебен автомобил за домашни посещения. Програмата заплащаше напълно лекарствата и консумативите за изследвания в лабораторията, лекуваше напълно безплатно болните, без значение дали имат здравни осигуровки.

Освен това на изписан от отделението болен, който има удостоверение, че е социално слаб, се даваха по 90 лева месечно за храна и лекарства в продължение на три месеца. За болните от по-тежката мултирезистентна туберкулоза се финансираше 2-годишно лечение, като първите 6 месеца те лежат безплатно в специализиран стационар в Габрово, а после 18 месеца се лекуват в домашни условия под наблюдението на лекар, който ги посещава в дома им със служебния автомобил, осигурен от Фонда, разказа д-р Петров.

Програмата осигуряваше и средства за кампании за превенция, транспорт и възнаграждения на медицински специалисти.
Благодарение на програмата за 10-години заболеваемостта от туберкулоза в регион Монтана е намаляла три пъти, като тръгнахме от едни от най-високите за страната нива от 68 на 100 хиляди души население, а в момента е 21 на 100 хиляди, колкото е и средното ниво за страната.

След изтеглянето на Фонда грижата и финансирането ще трябва да поеме изцяло държавата. На 22 март в Министерството на здравеопазването е насрочена среща, на която ще се обсъди национална програма за борба с туберкулозата, съобщи д-р Петров.

В момента в отделението се лекуват 7 лежащо болни, то е полупразно, поради тенденцията да се ограничава все повече жълтата гостенка в Монтана.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.