Фигаро взе наградата за най-красив кон във Вършец

С кушии отбелязаха Тодоровден във Вършец

Фигаро взе наградата за най-красив кон във Вършец

За поредна година Община Вършец организира конни надбягвания, свързани с християнския празник Тодоровден.

Традиционният български празник се празнува главно за здравето на конете и затова е посветен на коневъдството и на конния спорт.

Местността „Синчово поле“ край Вършец събра десетки участници от Вършец и с. Главаци. В слънчевия и топъл пролетен ден доста зрители бяха дошли в очакване на зрелищните кушии.

Освещаването и захранването на конете бе извършено от свещеноиконом Петко Балджиев – енорийски свещеник на град Вършец.

Организаторите бяха подготвили две състезания: конкурс за най-красив кон и надбягване с коне на разстояние 1000 метра. Претендентите за най-красив и атрактивен кон бяха 8, а участниците в кушиите – 14. Всички гонки бяха много оспорвани, като в крайна сметка най-добите заслужиха призовите места.

Зам.-кметът на община Вършец Петър Стефанов определи най-красивия кон и връчи специална парична награда от 100 лева и грамота на стопанина му. Наградата отиде при кон Фигаро със собственик Исус Грозданов от Вършец.

Победител в дисциплината „надбягване с коне на разстояние 1000 метра“ стана Стефан Рашков от Вършец с кон Класик. Второто място зае Камен Веров от Вършец с кон Наполеон, а третото – Цветелин Марков от с. Главаци, Врачанско с кон Зоя. Призьорите получиха грамоти и парични награди на обща стойност 450 лева, осигурени от Община Вършец, които им бяха връчени от зам.-кмета Петър Стефанов.

И като на всеки празник, и на този не липсваха вкусната, ароматна скара, с допълнение от чаша бира или вино.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.