НОИ – Монтана стартира програмата за профилактика и рехабилитация

НОИ стартира програмата за профилактика и рехабилитация за 2023 г.

Териториално поделение на НОИ – Монтана уведомява, че от 28 март започна изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация за 2019 г.

Програмата е с продължителност 10 дни. Цената на нощувките, частична помощ за храна в размер на 7.00 лв. на ден и ползването до четири основни диагностични и терапевтични процедури дневно се поема от средствата на държавното обществено осигуряване.

Право на парична помощ за профилактика имат осигурените лица за общо заболяване, майчинство и/или трудова злополука и професионална болест. За тях трябва да са внесени или дължими осигурителни вноски за шест последователни календарни месеца, предхождащи месеца, през който се провежда рехабилитацията.

Правоимащи са и лицата, получаващи лична пенсия за инвалидност, които не са навършили възрастта за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Информация за условията за ползване на програмата е поставена на ет.1 в сградата на ТП на НОИ – Монтана. Същата може да бъде намерена и на интернет страницата на НОИ (www.nssi.bg) в рубриката „Обезщетения”, подменю “Профилактика и рехабилитация”.

Националният осигурителен институт е сключил договори с определените изпълнители – 20 юридически лица за общо 51 изпълнители на дейността по профилактика и рехабилитация.

През 2018 г. от област Монтана от програмата са се възползвали 780 лица (с 12 бр. повече от предходната година). От тях 758 са работещи и 22 са лица, получаващи лична пенсия за инвалидност, които не са навършили възрастта за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Най-посещаваните заведения от ползвалите програмата лица от област Монтана отново са: Балнеохотел „Тинтява“ гр. Вършец – 92 бр.; СБР „Свети мина“ гр. Вършец – 120 бр.; “ПРО” ЕАД, Климато-балнеолечебен хотел “Павел баня” – 149 бр.; а през летния сезон – заведенията намиращи са край гр. Варна, гр. Бургас, гр. Несебър, гр. Поморие и гр. Балчик – общо 140 бр..

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.