4000 корекции за материалните запаси за 45 дни

Инвентаризациите на НАП откриват липси

4000 корекции за материалните запаси за 45 дни

4000 компании са коригирали материалните си запаси, като са съставили протоколи за корекции в последния месец и половина в отговор на изпратени от НАП писма и течащите инвентаризации и проверки.

По време на контролните действия на приходната администрация инспекторите често откриват липсваща стока, което потвърждава съмнението на данъчните, че част от нея е отдавна продадена без документи, като не са платени дължимите корпоративен данък и ДДС.

Припомняме, че в края на миналата година на 13 000 фирми с нелогично високи материални запаси спрямо продажбите им бяха изпратени предупредителни писма, в които бе даден 1-месечен срок за доброволна корекция. Към момента приблизително 30% от рисковите търговци са направили корекции, като в оставащите дни до 1 април компаниите все още имат възможност доброволно да направят промени.

Паралелно текат и проверки и инвентаризации в складовете на различни дружества, като предстои нова съпоставка между материалните запаси и продажбите да бъде извършена от НАП след подаване на годишните финансови отчети в средата на годината.

Продължава и контролната кампания на приходната администрация спрямо фирми с голяма касова наличност. Година след началото на проверките сумата, налична в касите на дружествата, намаля с 5 млрд. лв., като беше отчетено увеличение на данъка върху дивидентите с над 130 млн. лв.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.