Сензация! Невероятна находка при разкопки на калето в Монтана (СНИМКИ)

Невероятна находка при разкопки на калето в Монтана

На сензационна находка са се натъкнали археолози при разкопки на крепостта Кастра ад Монтанезиум край Монтана. Откритието е било направено тази сутрин. На място е извикана полиция и жандармерия да охранява, тъй като намереното е безценно.

Невероятна находка при разкопки на калето в Монтана

„Откритието ще промени не само българската история, но ще трябва да се пренапише и световната“, твърди ръководителят на изкопната група Данаил Браунов от катедрата по Археология и разкопки при БАН.

В момента към Монтана пътува екип от специалисти от Историческия университет в Мохаве, които ще направят оценка на находката.

„За първи път виждам такова нещо, изненадана съм както всички останали, които работихме на обекта“ разказа млада жена, която е наета като общ работник на обекта.

Хората, дошли на битака, се преместиха на крепостта за да видят артефакта.

„Надявам се да дойдат много туристи да видят това чудо, ще е добре за града ни и бизнеса“, разказа Гицо Пешев, който се издържа като продава кебапчета на битака.

Невероятна находка при разкопки на калето в Монтана

На извънредно заседание на общинския съвет бе взето решение да се продължи с възстановяването на крепостта, заради сензационното откритие. Ще бъде изградена наново югоизточната порта на калето, и ще бъде възстановен надписа, който посрещал жителите и гостите на града преди векове: „Beatus Aprilis stultus“.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.