В Чипровци подготвят голям празник на килима

За шеста поредна година община Чипровци организира „Фестивал на чипровския килим".

В Чипровци подготвят голям празник на килима

За шеста поредна година община Чипровци организира „Фестивал на чипровския килим“. Целта на фестивала е да популяризира Чипровския килим като представи освен традициите в занаята така и навлизането на съвременни мотиви в изработването на килимите.

И тази година програмата за фестивала е богата. На 27 и 28 април на площад „Чипровско въстание“ чипровчани ще покажат своите ръчно тъкани килими. Как точно се изработват уникалните чипровски килими с две напълно еднакви лица ще демонстрират килимарките на площада на 27 април, минути след откриването на фетивала от 11 часа.

От 12,30 ще се проведе и конкурс за изтъкаване на фигура от чипровски килим. Освен това ще може да се разгледа и изложбата под открито небе на традиционните вълнени и памучни килими.

Историческият музей в града организира авторска изложба със снимки – „Ръцете на килимарката“. Отново в музея ще бъдат представени и новозакупените килими в колекцията на музея, а малко по-късно ще бъде открита обновена етнографска експозиция в „Катеринината къща“.

На 28 април, денят ще започне с възпитаниците на ОУ „Петър Парчевичг и ДГ „Детелина“. Те ще рисуват на открито мотиви от чипровския килим.

За доброто настроение на всички жители и гости ще се погрижат Володя Стоянов, Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл, духова музика град Вършец, Виво Монтана И поп-фолк изпълнителката Рени.

Чипровските килими са прочути в цял свят, заради сръчно изтъканите геометрични фигури на хора, животни и птици в червено, черно, жълто, синьо, кафяво и зелено.

Първоначално килимите били само червеночерни, но по-късно цветната палитра, с която се изработвали се обогатили. На част от килимите сръчните моми преди столетия изтъкавали и годината им на производство. Чипровските килими са признати от ЮНЕСКО като част от световното културно наследство.

Подробности за фестивала преди и по време на провеждането му може да четете на сайта www.montana24.net.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.