Кирил Маринов отново дари средства за деца и младежи с увреждания в Монтана

Момичетата и момчетата от дома за деца и младежи с увреждания в Монтана ще отидат и тази година на екскурзия. Новината те научиха лично от българина от Франкфурт Кирил Маринов – най-големият и постоянен дарител на общината.

Днес възпитаници, социални експерти и техните приятели отпразнуваха 15-тия рожден ден на дневния център за пълнолетни лица с увреждания.

Кирил Маринов отново дари средства за деца и младежи с увреждания в Монтана

Още две парични дарения е направил тази година Кирил Маринов – първото от 800 лева и второто, специално за рождения ден от 2 500 лева. През годините той редовно се грижи за децата и младежите от дома.

Благодарение на него те имат пещ за глинени изделия, детска площадка в двора и други необходими за развитието им пособия. Ходят на ежегодни екскурзии, а понякога и на лагери.

От името на кметът Златко Живков рождениците получиха подарък – фотоапарат.

Дневният център се посещава от 16 жени и мъже с увреждания. Там те се учат на трудови навици – да отглеждат цветя, да готвят, да шият, да почистват дома си, да си служат с мултидисциплинарна дъска. „ Стараем се да осигурим повече възможности, чрез съвременни методи и пособия, за по-добра социализация на нашите потребители, разказва директорът на дома Калинка Миронова. Тя направи презентация за развитието на тази социална услуга в Монтана през последните 15 години.

Центърът за пълнолетни е открит в 2004 година с капацитет от 12 души. Тъй като броя на желаещите да го ползват се увеличава, от началото на тази година капацитетът е нараснал 16 души. Благодарение на много дарители сградата, която разполага и с детски дневен център за 38 момичета и момчета, е добре оборудвана. Единственото, което не достига е персонал, уточнява Миронова.

Всички гости на тържеството получиха покана за традиционната великденска изложба-базар на 19 април. Предметите в нея са изработени от децата и младежите в дома.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.