Семейство направи дарение на отделението по неонатология в Монтана

семейство-от-софия-направи-дарение-на

Бизнесменът Петър Чакманов и съпругата му са от София, но избраха Монтана, за да дарият билирубинометър за изследване на най-малките пациенти. С апарата, с големина колкото телефон, се изследва неинвазивно билирубина в кръвта.

Измерването е изключително щадящо, без убождане и без болка като апаратът защипва леко ушната мида и веднага отчита нивото на този показател.

Той е много важен в диагностицирането на следродилна жълтеница и други патологии, дава възможност за многократно проследяване като скъсява значително пътя до поставяне на евентуална диазноза, назначаване на терапия и започване на лечение.

Дарителите не са свързани по никакъв начин с Монтана. Те обясниха избора си да направят тази добрина точно тук с това, че имат три малки внучета и че били чули прекрасни отзиви за нашето отделение от свои познати лекари.

Апаратът билирубинометър струва между 10 и 11 хиляди лева в различните фирми. Досега болницата не е разполагала с такъв апарат и се налага да се взема кръв от вената на новородените.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.