Над 50 души в Монтана поискаха екологично отопление

Над 50 души в Монтана поискаха екологично отопление

Община Монтана започна прием на заявления от граждани за безплатна подмяна на уредите за отопление с твърдо гориво.

Още в първия ден 50 собственици на жилища декларираха желание да се включат в проектите, с осигурено европейско финансиране, съобщи кметът на Монтана Златко Живков.

В заявлението са изброени три алтернативи за отопление – с природен газ, с климатик и с печка/ камина/ котел на пелети.

Подмяната на отоплителните уреди на твърдо гориво с други, които са по-екологични е една от мерките за подобряване качеството на атмосферния въздух в Монтана. Общината има одобрение за изпълнението на тази мярка по две европейски програми – Лайф и ОПОС /Оперативна програма „Околна среда/ 2014 – 2020. Срокът за изпълнение на проектите е четири години.

Собствениците на жилища, които имат намерение да подменят отоплителните си уреди, чрез безвъзмездното европейско финансиране, не трябва да имат задължения – данъци, такси към датата на подаване на заявлението. Това те трябва да удостоверят с копие от квитанцията за платен данък.

Община Монтана е една от трите общини в страната, която участва в две европейски програми за подобряване качеството на въздуха, уточни Живков. Другите две са Бургас и София. До края на годината в Монтана ще бъдат разположени две станции за наблюдение чистотата на въздуха. Другото, което ще бъде направено за същия период е да се уточнят районите за пряка интервенция.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.