Само в М24! ИАРА Монтана намери огромно количество мъртва риба (СНИМКИ)

Само в М24! ИАРА Монтана намери огромно количество мъртва риба

След проверка на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Монтана на общинския пазар в град Вълчедръм е установено лице, което продава риба без документи за произход.

В ходя на извършената проверка инспекторите от отдела на ИАРА в Монтана, установяват мястото на улова, а именно язовир в землището на село Бъзовец, община Вълчедръм, който до преди няколко месеца е стопанисван от същото лице.

При оглед на водния обект е констатироно, че нивото на водата е под критичния минимум, а в шахтата под язовирната стена е уловена и подготвена за транспортиране огромно количество риба, част от която вече е умряла. Според инспекторите, такова количество риба трябва да се съхранява в специални условия.

След събрана информация проверяващите се насочили към имот на бившия арендатор на водоема заедно със служители на РУ Лом, ОДБХ и по разпореждане на Районна прокуратура е извършен оглед и претърсване.

В постройка е намерена приспособена вана, в която плуват около 700кг мъртва риба от вида толстолоб, шаран, амур и каракуда.

Съставени са АУАН за нарушения на Закона за рибарство и аквакултури от ИАРА. АУАН от ОДБХ. По случая е образувано досъдебно производство.

Рибата е конфискувана и унищожена. От ИАРА припомнят, че отглеждането и развъждането на риба става след регистрация и одобрение от ИАРА.

В момента улова, превоза и търговията с риба и други водни организми освен от аквакултури е забранен.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.