Чипровските килими вече са в Народното събрание (СНИМКИ)

Чипровските килими вече са в Народното събрание

Благодарение на народните представители от ПП ГЕРБ – Монтана Дилян Димитров и Ирена Димова поетият ангажимент към килимарите от Чипровци, бе изпълнен с организирана изложба на Чипровските килими, пана с характерните мотиви и бродерии в Народното събрание.

Изложбата протече при огромен интерес в залата на клуба на народния представител в НС.

Ирена Димова откри изложбата и заяви пред всички присъстващи “Благодаря за подкрепата на председателя на народното събрание г-жа Цвета Караянчева и, че с тази изложба ще популяризираме Чипровските килими те са нещо уникално и ние с моя колега Дилян Димитров поехме ангажимента да направим всичко, което зависи от нас да възродим и подкрепим развитието на този занаят.”, подчерта Димова.

Цвета Караянчева сподели, че Чипровския килим е част от българското национално наследство, традиции и художествени занаяти. Ние се гордеем с уникалността му и начина на изработка на килимарите и въпреки навлизането на новите технологии, много голяма част от традиционната изработка на килимите е запазена.

Чипровските килими и тяхната история, бяха представени и от заместник кметът на Чипровци Илия Илиев, Велика Стоева и Светлана Илиева, които са представители на четвърто поколение килимари от Чипровци.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.