Кмет, учител и деца четоха на глас Радичков в Монтана

Кмет, учител и деца четоха на глас Радичков в Монтана

Кметът на Монтана Златко Живков днес чете пред  деца в  регионална библиотека „Гео Милев”.  Поводът бе Международният ден на книгата,  който за 14 ти път се отбелязва с маратон на четенето.  Тази година събитието е посветено на 90-годишнината от рождението на Йордан Радичков и е под мотото „Децата на Монтана четат“.

Седем възрастни, сред които кметът Живков, общинският съветник Милена Кирилова, директорът на библиотеката  Анелия Иванова, началният учител Даниела Данаилова прочетоха заедно със  седем деца от ІІІ „А” клас от ІV основно училище „Иван Вазов”  разказа „Птича перушина”. Той е един 12-те, които съдържа детската книга  „Ние врабчетата” на големия писател Йордан Радичков. 

Живков прочете финалът на разказа. Той завършва така: „Ако вие, деца, някъде по пътя си срещнете птича перушина, недейте я отминава. Повдигнете я от земята и я пуснете да полети и тя ще ви бъде много признателна. Защото една птица може да бъде мъртва, но перата и са винаги живи. Недейте отминава нашата птича перушина, деца, недейте отминава спомена на нашия живот, а го съживявайте!

За международният ден на книгата библиотеката в Монтана организира и други  прояви – драматизации, песни, танци, парад на приказни герой,  куклен театър, викторина.  В  тях  участваха на 200 деца от училищата в Монтана.

От дарителска кампания, обявена за деня са  събирани 50 книги с произведения за деца. В дните преди  Великден част от тях  ще  стигнат до къщичките за книги в двора  на ІV основно училище. Друга част от дарението ще бъда предоставена на социалните домове в града, съобщи директора на библиотеката Анелия Иванова.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.