В Чипровци откриха фестивала на килима (ВИДЕО)

Още от рано сутринта килимарките в Чипровци изнесоха своите станове и килими, за да могат повече хора да се докоснат до уникалните произведения защитени от Юнеско.

Днес и утре в малкото градче се провежда шестият фестивал на чипровския килим.

На него килимарките показват целия етап за производство на килимите – от багренето на преждите до тъкането на стана.

Специално за празника беше изложено и паното изтъкано за папа Франциск, което след седмица ще му бъде подарено лично от кмета на Чипровци Пламен Макавеев. То е изтъкано от Наташа и Йорданка, килимарки от Чипровци.

В историческия музей в града може да се види и авторската изложба със снимки – „Ръцете на килимарката“. Снимките са направени от Иван Иванов.

„Ръцете на килимарката“
Снимка: Иван Иванов

Отново в музея са изложени и новозакупените килими в колекцията на музея. Специално за фестивала е обновена и етнографска експозиция в „Катеринината къща“.

На 28 април, неделя, денят ще започне с възпитаниците на ОУ „Петър Парчевич“ и ДГ „Детелина“. Те ще рисуват на открито мотиви от чипровския килим.

В събота и неделя вечерта за доброто настроение на всички жители и гости ще се погрижат Володя Стоянов, Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл, духова музика град Вършец, Виво Монтана и поп-фолк изпълнителката Рени.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.