Два дни в Монтана ще се пеят народни песни

Два дни в Монтана ще се пеят народни песни

За единадесета поредна година Младежкият дом в Монтана ще е домакин на националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада”. Той ще се проведе днес- 3 и в събота – 4 май.

Близо 700 участници от София, Видин, Берковица, Враца, Правец, Мездра, Тетевен, Пордим, Плевен, Ловеч, Елин Пелин, Луковит, Вълчедръм и още 20 населени места ще мерят сили в разделите „Народно пеене”, „Хореография” и „Инструменталисти”.

За първи път в конкурсната програма ще се включат и представители от с. Черни Вит, гр. Долна Митрополия и с. Стежерово. Изпълненията на участниците в конкурса ще бъдат оценявани от компетентно професионално жури – музиканти, фолклористи, хореографи, вокални педагози.

Председател на журито в раздел „Народно пеене”, с който започва конкурсът, е проф. Светла Станилова от АМТИИ – Пловдив.

Единадесетото издание на „Напеви от Северозапада” ще бъде открито днес в 9:45 ч..

Непосредствено след церемонията ще се изявят младите таланти в раздел „Народно пеене”. След приключването на конкурсната програма и докато журито определя победителите, ще се проведе представянето книги от Корнелия Петрова под надслов „Хумор от Турлакия“ и концерт на духов оркестър „Монт мюзик“.

В съботното утро, на 4 май, когато са разделите „Хореография” и „Инструменталисти”, докато журито определя победителите, участниците ще имат възможност да се насладят на концертна програма на танцови състави от региона.

Съпътстващи изяви в рамките на фолклорния конкурс са етнографска изложба от Исторически музей – Чипровци, която ще бъде подредена във фоайето на Младежкия дом и базар на занаяти.

Единадесетият национален фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада” се организира от Общински младежки дом – Монтана, в партньорство със сдружение „Младежки Северозапад” и Школа за български народни танци „Стоянови”.

Изявата се осъществява благодарение подкрепата на Община Монтана, фирми и организации, съпричастни към съхраняването на фолклорното богатство на Българския Северозапад.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.