Леночка Ангелова каза какво време ни очаква през май в региона

Над 40 градуса ще са температурите през месеца

Много динамично ще бъде времето през месец май. Очакват се гръмотевични бури и градушки. Валежите през май ще се увеличат значително.

Средномесечната температура за равнината част за област Монтана ще е между 16 и 18 градуса, а за планинската до 5 градуса. Най-ниските температури за май се очакват да бъдат между 5 и 10 градуса, а най-високите ще достигнат до 32 градуса, съобщи Леночка Ангелова, началник на Хидро-метеорологичната обсерватория в Монтана.

В края на първото десетдневие по високите части на региона ще се образуват слани. Месечната норма на валежите е от 60-70 литра на квадратен метър за равнината и от 70 до 120 литра за планинската част на Монтанско.

„В началото на първото десетдневие на месец май температурите относително ще се понижат. Ще са по-ниски от обичайните. Облачността ще е по-често значителна и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Към 3 и 4 май се очаква затопляне, ще има и повече слънчеви часове.

Купеста облачност ще се развива главно над планинската част от региона, но само на отделни места ще превали и прегърми. През следващите дни до края на първото десетдневие температурите ще се понижават, облачността ще е често значителна и на много места ще има валежи и гръмотевични бури.

В края на десетдневието при изясняване и стихването на вятъра се очаква по високите полета и в котловините на регион Монтана да има условия за образуване на слани.Около 15-ти и към 20-ти май отново ще е неустойчиво с развитие на купесто-дъждовна облачност и краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки.

Температурите ще бъдат близки и до обичайните. От 21 температурите относително ще се повишат, обаче времето ще се задържи неустойчиво време, с повече слънчеви часове преди обяд и с краткотрайни превалявания и гръмотевични бури след обяд и преди полунощ.“

По-значителни валежи с усилване на вятъра и опасност от градушки се очакват около 21-ви, 25-ти май и в края на месеца.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.

ИЗТОЧНИКРадио Видин