Кметът на Чипровци ще бъде в Раковски, за да посрещне папата

Кметът на Чипровци ще бъде в Раковски, за да посрещне папата

Кметът на Чипровци Пламен Макавеев ще бъде утре в град Раковски, за да посрещне папа Франциск. Още миналата седмица той изпрати паното изтъкано от килимарките Наташа и Йорданка от Чипровци. Подаръкът за Папата беше взет от отец Иван, който беше гост на фестивала на килима.

Кметът на Чипровци ще бъде в Раковски, за да посрещне папата

„Още като обявиха, че папата ще бъде първо в София и след това в община Раковски се свързаха с мен от католическата общност отец Иван и отец Димитър, които заедно с кмета ме поканиха да присъствам. Знаете, че католицизма тръгва от Чипровци, ние сме побратимени с община Раковски и сме големи приятели с кмета на Раковски. Благодарни сме на католическата общност, които ни помага за изграждане на параклис на историческия хълм в града ни.“, каза Пламен Макавеев – кмет на град Чипровци.

Кметът на Чипровци ще бъде в Раковски, за да посрещне папата

Четири деца облечени в народни носии посрещнаха папа Франциск на летището в София. Министър-председателят Бойко Борисов посрещна на българска земя Негово Светейшество. Предстои двамата да проведат среща, на която се очаква да бъде обсъдено доброто състояние на установените отношения и диалог между България и Светия престол, както и тяхното активизиране през последните години.

„Аз съм вярващ човек, българинът е вярващ човек. Радвам се и благодаря на всички българи, за разбирането и за тази възможност, да посрещна един от символите на вярата за съвременния свят – Негово Светейшество Папа Франциск.  Вярвах, че той ще приеме поканата да посети България, вярвам, че страната ни ще остави в него спомен за добри хора, толерантни и миролюбиви“, заяви министър-председателят Борисов. По думите му посещението на папа Франциск е голяма реклама за България то фактът, че за втори път папа посещава страната ни означава че демократичните процеси са необратими. Според премиера Борисов апостолическото посещение на папа Франциск е висока чест за България, вдъхновяващо послание и подкрепа за мира в региона и света.

Мотото, под което минава визитата на Светия отец у нас, е „Мир на земята“. Папа Франциск пристигна в България с папска свита от 35 души – най-висши представители на Светия Престол. Нивото на делегацията от Ватикана е още по-високо от обичайното за такива посещения. Това е 29-ото апостолическо пътуване на папа Франциск, откакто е избран за глава на Римокатолическата църква.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.