Търгуващите в Интернет декларират електронните си магазини в НАП

До момента пред данъчните са обявени близо 11 000 е-магазина

Търгуващите в Интернет декларират електронните си магазини в НАП

Търговците, които ползват собствени или наети електронни магазини или публично достъпни онлайн платформи за продажби, са длъжни да подадат информация за това пред Националната агенция за приходите до 29 юни т. г.

Срокът за обявяване на е-магазините бе удължен с последните промени в законодателството. Изискването е валидно за лицата, които и сега осъществяват е-търговия, а търговците, които занапред ще използват електронен магазин, трябва да изпратят данни за него преди да стартират дейността си.

Подаването на информация става само по електронен път чрез портала за е-услуги на НАП с електронен подпис. Изискването важи за физически и юридически лица, които извършват продажби по интернет по занятие, т. е. не засяга тези, които инцидентно са продали свои лични вещи.

Електронната услуга работи от края на миналата година, като до момента вече са декларирани близо 11 000 електронни магазина. От днес в интернет страницата на НАП е достъпна и нова електронна услуга, чрез която потребителите могат да видят дали конкретен онлайн търговец е декларирал магазина си пред приходната администрация.

Допълнителна информация за изискванията към е-търговците може да се получи на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.