Започнаха честванията по повод 140 години – Първо основно училище (СНИМКИ)

Започнаха честванията по повод 140 години - Първо основно училище

Най-старото училище в Монтана тази година става на 140 години. Честванията, по повод създаването на училището, започнаха в Художествената галерия „Кирил Петров“ в Монтана.

Със специална презентация, подготвена от главния учител на училището Наташа Милчова, бе предствана историята на Първо училище. Това което се знае е, че непосредствено след Освобождението (1879-1880) училището започва да функционира в една малка стаичка. Желанието за образование набира бързо скорост, населението на Фердинанд нараства и училището започва да се разширява.

В началото на 20 век – 1915-1916 година в сградата се открива Фердинандската смесена прогимназия. През 1924-1925 е построен вторият етаж на основната сграда.

1952 година Прогимназията се закрива и минава под ръководството на Единно мъжко и Единно девическо училище.

1958 година се формира Първо основно училище.

„Днес, на прага на 140-годишния юбилей на Първо ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, съм изпълнена с вълнение и гордост. Да бъдеш директор на най-старото училище в Монтана за мен е призвание и привилегия. Първо основно училище завинаги ще остане „моето училище“, а вярвам, че и за всеки един, докоснал се до него през годините.“, думи на Албена Иванова – директор на Първо основно училище

„140-тата годишнина на Първо училище „Св.Св. Кирил и Методий“ ме прави горд, защото показва, че да бъдеш образован е традиция в нашия град. Помнете това и го предайте на своите деца!“, Златко Живков – кмет на Монтана.

По повод юбилея в Художествената галерия „Кирил Петров“ в Монтана присъстваха Цветко Цветков – заместник областен управител, Александър Герасимов – Директор Дирекция „Хуманитарни дейности“, Лозка Никова – гл. експерт „Училища“, Десислава Димитрова – Директор Дирекция „Социално подпомагане“, Георги Цеков – кмет на с. Долно Белотинци и екипът на I ОУ “Св. Св. Кирил и Методий“.

Гордост за училището са десетки бележити личности, които са избрали да започнат образованието си в него. Това са лекари, министри, кметове, певци, учители. Хора, които са се утвърдили в своите професии и са гордост за училището.

Празниците по повод годишнината продължават до 17 май с концерт от 10 часа в Драматичен театър Монтана.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.