„Торлашки напеви” огласиха катедрала „Свети Георги” в Шмалкалден

„Торлашки напеви” огласиха катедрала „Свети Георги” в Шмалкалден

В навечерието на Гергьовден Милена от фолклорна формация „Торлашки напеви” от Монтана изпя  „Зайди, зайди ясно слънце” в протестантския храм „Свети Георги” пред публика от четири европейски държави.

Концертът, с участието на 100 деца и младежи финализира съвместен  музикален проект на градовете Шмалкалден – Германия, Фонтейн – Франция и Алпиняно – Италия. Те обединиха певци и музиканти от  хор,  симфоничен оркестър и биг бенд за обмяна на опит и артистични импровизации.  

Фолклорната група от Монтана в състав от 11 момичета и момчета бе поканена за участие в концерта и бе съпроводена от официална делегация, начело с  кмета на общината Златко Живков.  В Шмалкалден гостуваха и общинският съветник д-р Юлиян Александров и директорът на гимназията за преподаване на чужди езици „Петър Богдан” Пенка Ненкова.  

„Монтана и Шмалкалден имат дългогодишно и ползотворно сътрудничество, изградено на базата на връзките между гимназиите „Петър Богдан” и „Филип Меланхтон”, припомни Живков. Той е получил покана от кмета на Шмалкалден Томас Камински, да се присъедини към проекта, като избере сфера, в която представители от четирите града да обменят опит в Монтана. Италянските партньори от Алпиняно са заложили на спорта.

Там ще се организират спортни събития. Във френския град Фонтейн обмислят сфера за четиристранното сътрудничество и ще имат предложение още това лято.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.