Със снимки и документи представиха историята на Първо училище (СНИМКИ)

Със снимки и документи предствиха историята на Първо училище
Снимка: Анжела Маринова

Изложба посветена на 140 години – Първо основно училище „Св.Св. Кирил и Методий“ бе подредена във фоайето на Държавен архив – Монтана. Тя е изготвена съвместно с Държавен архив – Монтана и училището.

На 12 табла са експонирани копия на документи, съхранявани в архивните фондове на Държавен архив – Монтана, както и в учрежденския архив на Първо ОУ.

Документите проследяват важни моменти от миналото и настоящето на най-старото училище в града. В две витрини са представени оригинални документи и снимки, отразяващи дейността на Първо основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ и на Шесто основно училище „Любен Каравелов“ (слети през 2016г.).

Специална витрина е събрала най-ценните книги от библиотечния фонд на Първо ОУ, някои от които с посвещения от авторите им.

На откриването присъстваха Цветко Цветков – зам. областен управител, Анна Динева – директор на Дирекция „Регионален държавен архив“- Монтана, Йордан Герасимов – историк, Венета Иванова – председател на сдружение „Будители народни“, бивши директори, учители и възпитаници на училището, както и настоящите учители и ученици.

Изложбата ще бъде експонирана в сградата на Държавен архив Монтана до 24.05.2019г..

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.