Медиана: Разликата между БСП и ГЕРБ вече е 2% (ГРАФИКА)

Медиана: Разликата между БСП и ГЕРБ вече е 2%

Две седмици преди изборите за Европейки парламент разликата между двете конкурентни партии в България се увеличава. Според последното социологическо проучване на агенция „Медиана“ дистанцията между ГЕРБ и БСП се е увеличила с 1.5% спрямо месец април и към момента вече е 2% в полза на социалистите.

Според агенцията не се наблюдава значимо увеличаване на електоралната тежест на БСП, а по-скоро отлив от подкрепата за ГЕРБ или „стопяване на така наречената мека периферия“.

Същевременно обаче твърдото ядро на ГЕРБ е силно мотивирано да защити своята партия и да участва на изборите. „Преди месец те бяха значително по-разколебани от симпатизантите на БСП. Сега мобилизацията и в двете групи е практически еднаква.

Отчита се, че двете първи политически сили у нас се изправят с практически изравнени позиции – доминацията на едната или другата може да се реши в последните мигове преди изборите, при това от „дреболии“, включително натрупването на три почивни дни в деня на изборите.

Агенцията слага на сигурна трета позиция ДПС – партията ще успее да премина изборната бариера от 5.89%.

Впечатление прави обаче четвъртата позиция, която отива във „Воля“ (4.9%), след които се нареждат ВМРО (с 4.7%).

И двете партии обаче не преминават границата, което означава, че според това проучване в Брюксел България ще изпрати представители на 3 политически сили.

На шесто място извадката на „Медиана“ поставя НФСБ с 3.9%, на седмо – „Коалиция за България“ (АБВ) с 3.8%, а спряганата напоследък за четвърта политическа сила „Демократична България“ е на далечната осма позиция с 3.4%. Партията на Сидеров „Атака“ пък взима 2.6% от евровота у нас. В сондажа на „Медиана“ няма опция „Не подкрепям никого“.

Като цяло нито една от тези партии не може да бъде изключена от шансовете за преминаване на бариерата. Причината за това е, че към момента близо 1 милион избиратели заявяват, че ще гласуват, но все още се колебаят за кого, а вероятно се колебаят и дали въобще да гласуват“, тълкуват от агенцията.

Относно преференциите – данните показват слабо желание за използването на преференции – едва 8.5% заявяват, че ще използват преференции.

Настоящето изследване е проведено от агенция „Медиана“ в периода  2-7 май 2019 г. с 1018 човека. Изследването е представително за страната и е реализирано със собствени средства. Използвана е двустепенна гнездова извадка с квота по пол и възраст. Информацията е набрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на респондентите.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.