Ученици от езиковата гимназия представиха България на езиков фестивал

Ученици от езиковата гимназия представиха България на езиков фестивал


ПГПЧЕ „Петър Богдан” представи България на театрален фестивал на немски език в Тимишоара – Румъния. Младежкият фестивал се организира всяка година от Немската гимназия „Николаус Ленау” и продължава 6 дни.

Ученици от езиковата гимназия представиха България на езиков фестивал

На него ученици от различни държави представят спектакли на езика на Гьоте и Шилер. В тазгодишното издание на фестивала участваха и деца от Сърбия, Украйна, както и няколко групи от Румъния.

Всички те се представиха на високо ниво според преценката на ръководителката на групата Анелия Христова и според организаторите на фестивала 
10 ученици от елитното училище се превъплътиха в ролите на пиесата „Tommy‘s tolle Tanten” („Страхотните лели на Томи”).

Групата, подготвена от г-жа Христова, получи покана за участие и другата година и те нямат търпение отново да се върнат в Тимишоара.

Ученици от езиковата гимназия представиха България на езиков фестивал

Освен постановките, които се играеха всеки ден, бяха проведени уъркшопи. В тях се включиха активно всички участници. Те бяха въвлечени в различни активности като танци, криминалистика, упражнения за опознаване и контрол на емоциите.

Ръководителите на уъркшопите показаха как с приятелско отношение и съчетаване на обучението със забавни елементи, се постигат успешно образователните цели. В това училище, създадено преди век и половина, сполучливо съчетават традицията с иновативните методи на обучение.

В Немската гимназия на Тимишоара учениците от 4 държави усъвършенстваха езиковите си умения, придобиха полезни знания и завързаха нови приятелства.
Участниците във фестивала останаха с невероятни впечатления от Румъния и от Ленаушуле, както наричат гимназията.

Тя е едно от най-престижните и важни езикови училища в регион Банат. Любопитна подробност е, че писателката Херта Мюлер – лауреат на Нобелова награда за литература за 2009-та, е завършила това училище, а физикът Стефан В. Хел – нобелист за 2014 г. в областта на химията, е учил в него преди да емигрира в тогавашната Западна Германия.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.

 


ИЗТОЧНИКАвтор на публикацията: Калина Кръстева