977 зрелостници от областта на матура по БЕЛ

Без нарушения премина матурата в Монтана

977 зрелостници са заявили желание за участие на матурата по български език и литература, която се провежда днес. С 50 по-малко са желаещите да се явят на изпит по БЕЛ от общо 1 047 завършващи в област Монтана.

Изпитът започва точно в 08:00 ч., а рано тази сутрин беше изтеглен и изпитният вариант, по който ще отговарят зрелостниците. Матура по български език и литература ще има в повече от 670 учебни заведения.

Първият модул е с продължителност един час и представлява тест на въпроси от затворен тип. Във втория модул има и въпроси от отворен тип, а третият – е съчинение. Над кое произведение ще разсъждават зрелостниците все още не е ясно, но е зад компютърно генериран модел под номер 13. 

От Министерство на образованието съобщиха, че тази година за първи път в сила ще влязат нови мерки за сигурност. Както всяка година, така и тази в стаите има видеонаблюдение, което ще следи за нарушения по време на матурата. От министерството заявиха, че само един единствен човек, който обаче не е техен служител, знае въпросите и темата, които ще се паднат днес.

Изпитът ще продължи 4 часа. Резултатите от днешната матура ще бъдат обявени до 13 юни. Миналата година на изпита по български език и литература се падна стихотворението „Вяра” на Никола Вапцалов. 

998 ще държат втория задължителен изпит по предмет в област Монтана,  който абитуриентите избират сами. Те са със 124 по-малко в сравнение с миналата година.  Най-много 250  тази година са предпочели биология, 221 от завършващите ще се явят на изпит за придобиване на професионална квалификация , а 190 – по география. Най-малко ученици 9 са избрали немски език, 12 математика.

485 квестори ще се грижат за реда в изпитните зали.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.