Военни и техника окупираха площада в Монтана (СНИМКИ)

Военни и техника окупираха площада в Монтана
Снимка: "Монтана 24"

При голям интерес премина кампанията „Бъди войник“ в Монтана днес. Освен жители и гости на областния град, на площад „Жеравица“ дойдоха стотици ученици и учители от населени места в областта специално, за да се запознаят „от първа ръка“ с военната професия.

Военни и техника окупираха площада в Монтана
Снимка: „Монтана 24“

По време на борсата, която представя видовете Въоръжени сили и Специалните сили, както и Националната гвардейска част и Служба „Военна полиция“ бяха раздадени информационни брошури.

Силите за специални операции направиха атрактивен половинчасов динамичен показ на способности в Монтана. В присъствието на своя командир бригаден генерал Явор Матеев, близо 50 военнослужещи показаха пет различни демонстрации, сред които прочистване на сграда с елиминиране на терористи, стрелба с маркиращи боеприпаси, алпийски техники, военни ръкопашни техники и други.

На събитието дойдоха още Росен Белчев, областен управител на Монтана, кметът на Община Монтана Златко Живков, командирът на военното формирование във Враца 54990 подполковник Симеон Цеков, чийто военнослужещи организираха статичния показ на въоръжение и техника на Сухопътните войски, кметове на близки населени места, началникът на Военно окръжие – Плевен полковник Иван Иванов, който заедно със служителите от Военно окръжие Монтана информираха за възможностите за военна кариера и др. 

Военни и техника окупираха площада в Монтана
Снимка: „Монтана 24“

Пред журналисти командирът на Силите за специални операции бригаден генерал Явор Матеев коментира провеждащия се в момента конкурс за вакантни длъжности във формированието.

По думите му – желаещите за Специалните сили са два пъти повече от обявените места. „При нас се записват още преди обявяването на конкурси“, посочи командирът на Специалните сили бригаден генерал Явор Матеев пред журналисти. Той подчерта, че поради по-високите критерии за служещи в Специалните сили, обичайно около 30 процента от кандидатите отпадат.

За привличането на нови военнослужещи целенасочено се работи сред спортисти, заради сериозните изисквания за добра физическа форма. По думите му – в Специалните сили хората постъпват и заради адреналина, и водени от желанието да служат на Отечеството, а не само водени от традиционните мотиви в една професия. 

Бригаден генерал Валери Цолов, заместник-командир на Сухопътните войски, посочи, че в конкурса за войнишки длъжности е имало голям интерес от региони като Шумен, Враца, Благоевград. Най-висок е бил интересът към вакантните места в Плевен, където са кандидатствали средно по 3-ма човека за 1 място, посочи още той. 

„Открай време българското семейство, българското училище и Българската армия са символите на българската държава. Искаме да им покажем на младите хора, които приемат за професия службата в Българската армия, че са направили правилния избор. На тези кампании представяме предимствата на военната професия, както и социалния пакет за военнослужещите. Но искаме също така младите хора да приемат понятия като дълг, чест и отговорност като житейски принципи“, посочи още заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов. 

Военни и техника окупираха площада в Монтана
Снимка: „Монтана 24“

„Бъди войник“ в Монтана традиционно завърши с концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили, организиран от Националната гвардейска част, пред препълнения площад в града, въпреки проливния дъжд.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.