Паунеца подреди поредна изложба във Вършец

Паунеца подреди поредна изложба във Вършец

Община Вършец организира поредната самостоятелна изложба на художника Георги Паунов – Паунеца. Картините са подредени в градската художествена галерия на Вършец. Паунеца е носител на званието „Почетен гражданин на Вършец“.

Запитан какъв е поводът за самостоятелната изложба – живопис, Паунов категорично отсича: „Поводът е просто, че съм вършеченин и си обичам безкрайно нашия град. Искам да покажа красотата му на повече хора, да й се насладят. Картините са за това – да се гледат от зрителите и да им се радват, а не да седят скрити вкъщи. Изкуството трябва да се популяризира, за да достигне до повече почитатели“.

Експозицията съдържа 38 платна, рисувани с маслени бои – предимно пейзажи от околностите на Вършец, но има и няколко модернистични картини в авангарден стил.

Бележитият художник, живеещ във Вършец и във Франция (на остров Корсика) споделя, че най-обича да рисува на пленери сред природата. За него рисуването е като медитация, обича да слуша звуците на природата, чуруликането на птичките, когато рисува на открито душата му се отпуска и става волна, готова да полети.

75-годишният творец казва, че не знае точния брой на самостоятелните си изложби, но със сигурност са над 60. Годишно организира по 3-4 изложби из страната. „Рисува ми се още, имам и сили, и въображение. Духом се чувствам като 20-годишно момче“, изповядва авторът.

Продуктивността му е пословична – понякога на ден рисува по няколко картини. Изложбата ще бъде експонирана до края на месец юли.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.