„Ваканция, здравей! Да играем безопасно!” се проведе в Монтана

С много игри и викторини учениците от област Монтана закриха тържествено учебната 2018/2019 г. по националната програма на МВР „Работата на полицията в училищата”

„Ваканция, здравей! Да играем безопасно!” се проведе в Монтана

Общинският младежки дом в гр. Монтана бе домакин на заключително мероприятие по националната програма на МВР „Работата на полицията в училищата”.

Организатори на проявата са Областна дирекция на МВР Монтана и Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към община Монтана.

В оспорваната надпревара, преминала под мотото „Ваканция, здравей! Да играем безопасно!”, се състезаваха 6 отбора, чийто членове са избрани от 10 училища от област Монтана. Ученици от пети и шести клас се състезаваха в 5 игри, като показаха бързина и знания по теми, свързани с полицейската дейност и безопасно поведение в интернет пространството.

Състезателите отгатваха по асоциация думи като радиостанция, полицейска кола, пешеходец и полицейска свирка. Местната комисия за борба с трафик на хора излъчи кратък филм за безопасните чатове в интернет и изпита участниците с кръстословица с термини, използвани от интернет потребителите. Отборите се състезаваха и за бързина при подреждане на пъзели, изобразяващи пътните знаци.

Победител в крайното класиране стана отборът на Трето ОУ „Д-р Петър Берон”-гр. Монтана, второто място заеха учениците от ломското ОУ „Константин Фотинов”, а третото място си поделиха ломското  ОУ „Никола Първанов“ и сборен берковски отбор.

Наградите на победителите връчиха директорът на ОД МВР Монтана ст. комисар Пламен Томов, зам. директорът комисар Цветомил Христов, началникът на РУ Монтана гл. инспектор Бисер Йончев, н-кът на РУ Берковица гл. инспектор Петър Андреев, н-к сектор „Криминална полиция” на РУ Лом Георги Петков и зам. кметът на община Монтана Тихомир Антонов. Всички участници в заключителната надпревара получиха предметни награди и грамоти, осигурени от ГДНП, РУ Монтана, община Монтана и община Лом. 

Националната програма на МВР „Работата на полицията в училищата” стартира през 2000 г. Целта й е да повиши доверието в полицейските структури и нивото на сигурност сред подрастващите. По време на обучението инспекторите от детска педагогическа стая представят в учебните часове теми, свързани със структурата на полицията, пътната безопасност, опасните непознати, последствия от престъпленията, видовете и въздействията на наркотиците, правата и задълженията на гражданите, безопасно поведение в интернет и др. Програмата обхаваща обучението на ученици от 8 до 18-годишна възраст.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.