Огромна тиква с телешко месо приготвиха в центъра на Монтана

Огромна тиква с телешко месо приготвиха в центъра на Монтана

Над 50 майстори от цялата страна се включиха в алеята на занаятите, организирана от  регионалната занаятчийска  камара и общината. Инициативата е на един от най-дейните  членове на съсловието в града Лидия Костова и се провежда традиционно в дните около Свети дух – празник на Монтана.

Кметът Златко Живков поздрави всички с  добре дошли  и им пожела късмет и добро настроение. След това препаса престилката и седна на грънчарското колело до майстор Димитър, за да направи глинен съд.

Огромна тиква с телешко месо приготвиха в центъра на Монтана

„Алеята на занаятите се организира за седма поредна година. Беше трудно израстване, разказва Костова. Първият път, когато я организирахме се събрахме 10-12 души, но съм горда с това, което постигнахме. Акцентът тази година е работата с деца, има специална шатра с арт занимания за тях. Всеки, които има желание, може да се научи на място как се прави глинен съд, да издълбае дървен предмет с дърво, да наниже накит и отлее свещ.”

В съседство с алеята, около цветната розетка в градската градина са наредени масите на фестивал „Бабина душица”. Освен обичайните любители готвачи от сдружението на Елка Лозанова, тази година местни кулинарни специалитети наредиха групи от читалищата в селата Долно Белотинци, Долна Вереница, Студено буче, Липен и Смоляновци.

Приготвянето на огромна тиква, пълна с телешко месо събра погледите на гостите на фестивала. Заради размерите й, тя не се  вмества в обикновена фурна и изобретателните готвачи пекоха тиквеното чудо на огън върху чугунена плоча.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.