Откриват „Пъстра огърлица“ във Вършец

На 15 и 16 юни 2019 г. град Вършец ще бъде домакин на VІІ международен фолклорен фестивал „Пъстра огърлица" – Вършец 2019 г.

На 15 и 16 юни 2019 г. град Вършец ще бъде домакин на VІІ международен фолклорен фестивал „Пъстра огърлица“ – Вършец 2019 г. Фестивалното събитие е част от културния календар на Община Вършец.

За пръв път фестивалът се провежда през м. юни 2013 г. Целта на форума е популяризиране на фолклорното богатство и културните традиции на страните от Европейския регион, както и затвърждаване на добрите отношения между България и европейските държави в областта на културата.

Участници са фолклорни танцови състави, групи за автентични обреди и обичаи от страната и чужбина (до 30 човека). В предишните издания на фестивала участие взеха фолклорни състави от Франция, Македония, Сърбия, Италия, Румъния, Украйна, Русия, Чехия, Южна Корея, Великобритания, Грузия, Албания и България.

Международният фолклорен фестивал „Пъстра огърлица” няма състезателен характер. Всички състави – участници във фестивала получават статуетки и грамоти за участие, както и индивидуални сертификати. В тазгодишното издание участие са заявили над 500 изпълнители, като се очакват 25 фолклорни състави от Сърбия, Румъния, Украйна, България и за пръв път в историята на фестивала – от Гърция, Полша, Унгария и Холандия.

Програмата на фестивала включва:

15.06.2019 г. (събота) 17:00 часа – Дефиле на участниците във фестивала; 17:30 часа – Откриване на фестивала и първа фестивална вечер, с участници от България, Сърбия, Румъния и Унгария.

16.06.2019 г. (неделя) 10:00 часа – Дефиле на участниците във фестивала; 10:30 часа – Концертна част с участници от България, Полша, Украйна, Гърция и Холандия; 17:00 часа – Дефиле на участниците във фестивала; 17:30 часа – Втора фестивална вечер с участници от България и Сърбия.

Място на провеждане: Откритата естрада на НЧ “Христо Ботев- 1900“ – гр. Вършец.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.