Художник, писател и хореограф са почетни граждани на Монтана

С отличието бяха наградени собствениците на фирма „Крос” и фирма „Войнов и сие”

Художник, писател и хореограф са почетни граждани на Монтана

Кметът на Монтана Златко Живков връчи почетен знак на община Монтана на хореографът Антон Димов /посмъртно/, писателят Радослав Игнатов, скулпторът Димитър Ганчев, собствениците на фирма „Крос” Любомир Мартинов и Лукан Луканов, и на фирма „Войнов и сие” Никодим Войнов.

Церемонията бе извършена на тържествената сесия на Общинския съвет, в присъствието на депутати, представители на държавната власт, общински съветници и гости от девет чуждестранни градове, с които Монтана си сътрудничи.

„Отличаваме  най-достойните. Те посветиха живота си на Монтана и на хората тук”, каза Живков.

Антон Димов е предложен от инициативен комитет, в които водеща роля имат ръководството на училище  „Христо Ботев” в Монтана и на читалище „Развитие” във Враца.  В  подписката за удостояването на майстора на танца бе подкрепена над 400 ученици, родители, учители, колеги, граждани.  Димов е носител на орден „Кирил и Методий” –  златен, на много първи награди  и златни медали от десетки фестивали у нас и в чужбина. Хореограф е на танците в спектакъла „Черното руно” на Маргарита Младенова в театрална работилница „Сфумато”. 

 „Той обиколи света. Показа на няколко континента нашия фолклор, танци и носии. Аплодиран е в САЩ и Бразилия. Вдъхна в душите на стотици деца любов към българската традиция, танц и носия. Имаше много предложения, но никога не напусна Монтана и вероятно този ден показва, че е бил прав.”, каза съпругата на Антон – журналистът Венета Николова

Димитър Ганчев е роден през 1929 година. Автор е на много скулптори в Монтана. Направил е паметника на генерал Арнолди – командващ на руските войски, освободили Кутловица / днешна Монтана/. Негова е и статуята на Диана, която бе възстановена, и  издигната преди три дни в центъра на града.

Белетристът Радослав Игнатов е роден през 1949 година. За почетен гражданин на Монтана е  предложен от Съюза на българските писатели, а кандидатурата му е подкрепена от 700 души.  Игнатов е журналист, преводач, писател на свободна практика, учител, редактор, книгоиздател. Негови стихове са превеждани на руски, украински и английски езици.  Издадени книги: „Сълза върху горещия камък”, „Да те повикам”, „Предай нататък”, „Времето на сънищата”, „ Аз, Господи”, „Лозята на чичо Ной”, „Новите ловни полета”,  „Вторични видове” и други

Бизнесменът Никодим Войнов е не само един от най-успешните предприемачи е и един от най-големите дарители на Монтана. Подкрепя социални институции, лечебни заведения, културни и спортни инициативи. Той дари паричната премия, която придружава почетния знак /в размер на пет минимални работни заплати/ на общината. Същото направиха и Любомир Мартинов и Лукан Луканов – собственици на фирма Фирма „Крос” – световно известен  производител на велосипеди.

За още новини, снимки и видео ни последвайте на нашата facebook страница.