Мощни овации за юбилейния концерт на Духовия оркестър в Монтана

Мощни овации за юбилейния концерт на Духовия оркестър в Монтана

В истинско народно веселие се превърна юбилейният концерт на Духов оркестър „Дико Илиев“ към НЧ „Разум 1883“. Кръшни хора се извиха на площад „Жеравица“ на песните на специалния артистичен гост Руслан Мъйнов.

С овации бяха посрещнати изпълненията на музикантите, дирижирани от Пламен Крумов, както и на любимците на публиката от „Vivo Монтана”.

Концертната програма, посветена на достолепната 90-годишнина на оркестъра, беше реверанс пред вкуса на публиката. За нея маестро Крумов подбра най-изпълняваните произведения на Дико Илиев.

Модерен привкус й придадоха „Звезди и райета” и „Италиански раг”, съвместните изпълнения с Фолклорна формация „Огоста”, както и уникалните етно-джаз парчета на “Vivo Монтана”.

Колоритно допълнение към музикалната фиеста бяха Мажоретният състав към Младежкия дом и танцов ансамбъл „Пъстрина”. Те поведоха хората и се сляха със стотиците спонтанни танцьори – малки и големи.

Концертът беше истински празник. Той не просто отбеляза 90-годишнината от основаването на духовия оркестър на Монтана, а чества една традиция, устояла на времето. Водещият припомни накратко ключовите моменти от историята на читалищния оркестър: „20-тината били създатели на оркестъра. Те взели инструменти от Търговската гимназия и започнали да свирят през 29-та, са ентусиазмът и любовта към духовата музика.

Моралният дълг към първопроходците изисква да кажем, че техен организатор и ръководител е бил Бранимир Попов – техник към общината, подкрепян от тогавашния подпредседател на читалището Славко Стефанов.

Пръв диригент на оркестъра станал Мустафа Алиев – стар военен музикант. Явно бързо са си извоювали симпатията на публиката и доверието на читалищното настоятелство, защото само година по-късно са им били закупени 27 нови духови инструменти от най-добрата марка „Червени“ и са им били ушити униформи с вензел – лира с надпис „Читалище „Разум“.

За младия тогава град това е било изключително събитие. Писали за него местните вестници. Един от тях – „Трибуна“, дори помества информация, придружена със снимка, на престижната първа страница. Там се подчертава: „Днес ние имаме читалищна музика, организирана здраво, дисциплинирана, която в нищо не отстъпва на една военна музика“. Това сякаш е писано за настоящия оркестър „Дико Илиев”.

С признателност бяха споменати имената и заслугите на диригентите, ръководили оркестъра през годините – Славейко Каменов, Рангел Тушев, Ненчо Тодоров, Лило Лилов, по времето, на който оркестърът е удостоен с най-високото отличие – Почетният знак на Община Монтана.

След тържествения „Юбилеен марш“ на Дико Илиев, който постави финал на концерта, Александър Герасимов – директор „Хуманитарни дейности“ в Община Монтана, връчи юбилеен плакет и грамота на диригента Пламен Крумов. Той изказа възхищението си от читалищната формация и подчерта, че благодарение на нея се роят нови и нови оркестри, което е предпоставка да бъде съхранена традицията на духовата музика.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.