Безплатни прегледи и консултации за туберкулоза

Безплатни прегледи и консултации за туберкулоза

МБАЛ „Д-р Стамен Илиев” АД гр. Монтана организира и провежда „Седмица на отворените врати” от днес /24 юни/ до 28 юни 2019 г. от 8,00 до 13,00 ч. Желаещите ще бъдат преглеждани за туберкулоза в диспансерно-консултативния кабинет към Отделение по пневмология и фтизиатрия. Това е част от дейностите по изпълнението на Националната програма за превенция и контрол на туберкулоза в България, която цели да се намали заболеваемостта от туберкулоза в страната.

            На лицата посетили консултативния кабинет, ще се предлага:

·         Скрининг на риска за туберкулоза, чрез анкета;

·         Консултации;

·         Прегледи и допълнителни изследвания на съмнителни за туберкулоза лица.

Целта на инициативата е да се осъществи ранен скрининг на латентни форми на туберкулозна инфекция (без клинична изява) с последващо предприемане на адекватна терапия. Акцията ще повиши обществената информираност по отношение на туберкулозата и ще даде възможност на всеки за равен достъп до здравни услуги и популяризиране на профилактиката, като част от здравословният начин на живот.

Туберкулозата е една от най-древните болести, познати на човечеството. Понастоящем туберкулозата е проблем не само на бедните страни, но и за почти всички развити страни от Европа.

            В България също е регистрирана промяна в епидемичната обстановка с увеличаване броя на новозаболелите.

За още новини, снимки и видео ни последвайте на нашата facebook страница.