20 прочетени книги осигуряват екскурзия на деца от Лом

20 прочетени книги осигуряват екскурзия на деца от Лом

С поне 20 прочетени книги децата от Лом си „купуват билет“ за екскурзия до близко или по-далечно място. Инициативата „Маратон на четенето“ е на библиотеката при  читалище „Постоянство“.

Летният маратон на четенето преминава под мотото: „Чети, състезавай се и се забавлявай“. През цялото лято, наред със задължителната литература, децата ще четат това, което им харесва. Освен, че ще научат много нови неща, най-редовните от тях ще си осигурят екскурзия до близко или по-далечно място, разказва Кристина Илиева – зав. „Детски отдел“ на библиотеката:

Открива се условно, когато завършат децата от начален курс и се отчита преди 1 ноември. През последните шест години сме предприели правила: децата, които четат най-много през лятото- условно казано 20 или над 20 книги, съобразени с възрастта им, са наградени с екскурзия-еднодневна.“ 

Досега малките читатели, които са приемали предизвикателството да прочетат поне 20 книги, са ходили в Берковица, Враца, Козлодуй и Видин. За тази година дестинацията е Плевен. Според Кристина Илиева, летният маратон е за стимулиране на четенето. В екскурзиите се включват и деца, които целогодишно четат. Избират се места, свързани с изучавани произведения и автори. 
В Детския отдел се радват на малките си читатели и са приятно изненадани от факта, че броят им расте непрекъснато. Радват се и на засиления интерес към книгите на цели семейства от ромския етнос. Все по-честа гледка е и баща да води детето си в библиотеката, не скрива възхищението си Кристина Илиева.

Валери Любенов е един от отговорните родители, за които да се чете, е важно. В библиотеката в Лом той бе довел малката Ивка. Смутена от микрофона, Ивка каза, че от книгите има какво да се научи, а Пипи е любимата й героиня. 
Сред предпочитаните автори и заглавия има моди, смята Кристина Илиева, но има и непреходни книги.

А днешните деца са деца на своето време и затова четат книги от новия жанр тийн -роман. Търсят фентъзи-литература, търсят определени заглавия, определени блогъри- в това число и български: 

„Стен, Анна Тод- търсят определени имена на блогъри, които след това стават писатели. Българските автори също разбраха, че тяхната аудитория и читатели са тийнейджърите- както Юлка, Папи Ханс…Имена, които са нашумели, младите ги знаят и ги търсят. И са изненадани, че ги имаме… „Хари Потър“ и „Властелинът на пръсетните“ са далечното минало- те са от времето на младите майки. Тийнейджърите търсят по-други заглавия.“С класиката им е трудно, признава Кристина Илиева, заради архаичната лексика. Но пък с удоволствие четат – „Тими провала“, „Дневникът на един Дръндьо“, „Мотовете“. Не стихва интересът и към книги като „Доктор Дулитъл“ и колкото и да е странно- „Автобиография“ на Бранислав Нушич. През лятото се търсят и много енциклопедии, особено исторически.

Това е новото възраждане, а книгата няма да загине, отсича категорично Кристина Илиева: 
„Аз съм оптимист в това отношение. Книгата не е загинала никъде по света и ние няма да поставим началото на края на книгата. Но определено, библиотеките трябва да отговарят на новите потребности и ние се нагаждаме по тях.“

Как обаче библиотеката в Лом успява да обновява фонда си, за да следва новите потребности на младите и грижи ли се достатъчно министереството за средищата на култура в малките населени места- това е друга тема, за друго предаване.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.ИЗТОЧНИКРадио Видин