Започва се! Евтанизират прасета в ломско

България получи 2.9 милиона евро подкрепа от ЕК за борба с Африканската чума

Още снощи, „Монтана 24“ първи съобщи, че вече има първи случай на умряла от африканска чума дива свиня в района на община Лом. Мъртвото диво прасе е открито в землището на Долно Линево, а лабораторните проби са потвърдили наличието на вирус на африканска чума по свинете.

В 3-километровата зона около Долно Линево ще се пристъпи към евтанизиране на домашни свине, които са без приложени мерки за биосигурност – т.нар. прасета в задния двор. По неофициална информация прасетата са само две.

В тази зона, която не засяга съседните села Ковачица и Станево, а само територии от местността „Садовете“ край Лом, няма регистрирани индустриални ферми за отглеждане на свине.

В 10-километровата надзорна зона ще се извършват клинични прегледи и лабораторен надзор. В селата Сталийска махала, Ковачица, Трайково и Замфир са проведени срещи на експерти от БАБХ с хората, за да им се обясни какви мерки да предприемат за ограничаване на разпространение на болестта.

Специалистите препоръчват като най-сигурна мярка заколване на прасето и съхраняване на месото след термична обработка, но това е въпрос на личен избор.

При разпространяване на АЧС обаче ще се пристъпи към хуманна евтаназия на всички прасета от задните дворове в 10-километровата зона, която включва и Лом.  Определено е място за загробване на прасетата, ако се наложи умъртвяването им.

Вече са обявени 19 огнища в 6 области –  Плевен, Бургас, Враца, Русе, Търговище и Велико Търново. Две индустриални и една фамилна ферма в област Русе са засегнатите от АЧС, 16 са огнищата в нерегистрирани задни дворове.


Потвърдени са 20 случая на АЧС при диви свине в областите Силистра, Добрич, Плевен, Варна, Враца, Русе, Търговище и Монтана.

БАБХ апелира за отговорност на стопаните и стриктно спазване на правилата за превенция при отглеждане на свине. Човешкото поведение е основен фактор в разпространението на заболяването. Отглеждането на свине в нерегистрирани обекти, закупуването, транспортирането на свине и месо от свине с неясен произход е основен риск за разпространението на заболяването и заплаха за обществото като цяло, предупреждават от БАБХ.

Африканската чума по свинете е силно заразна вирусна болест, която засяга диви и домашни свине. Вирусът на АЧС по свинете е силно устойчив, няма разработена ваксина срещу него, както и ефективно лечение. Хората не могат да заболеят от от АЧС по свинете, но заболяването може да доведе до тежки икономически загуби за свиневъдството.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.