Танцов ансамбъл „Пъстрина“ с Гран При от фестивал в Грузия

Танцов ансамбъл „Пъстрина“ с Гран При от фестивал в Грузия

Представителен танцов ансамбъл „Пъстрина“ спечели най-голямата награда -Гран При от Третия международен фолклорен фестивал „Златен водопад“ в Грузия.

Ансамбълът с художествен ръководител Първан Първанов се изяви в известен атракцион на 30 км от град Батуми, посещаван от множество туристи от цял свят. Родината ни и град Монтана бяха представени от танцьорите на „Пъстрина“.

Фолклорното събитие продължи от 1 до 10 юли, а танцовата надпревара продължи цели шест дни. Изявиха се общо десет групи от България, Полша, Израел, Индонезия, две групи от Литва и по четири – съответно от Украйна и Грузия.

В конкурсната част се откроиха танцьорите към НЧ „Разум 1883“ с „Танци от Видинско“. Със завидното си майсторство и лекота на игра, възпитаниците на г-н Първанов веднага завладяха публиката, която ги възнагради с бурни аплодисменти.

Усилените репетиции и труда, положен от нашите самодейци през годината, бяха оценени от жури – професионални хореографи и музиканти.

„В Батуми има няколко професионални ансамбъла. Именно техните хореографи оценяваха танцьорите“, поясни Първан Първанов. Журито бе впечатлено от блестящото им изпълнение, а ръководителите на останалите групи и участниците бяха категорични, че по-добър ансамбъл не са виждали“.

Най-многобройната група на фестивала – самодейците към НЧ „Разум“, демонстрираха отличен синхрон. На тях бе присъдена най-голямата награда. Не закъсняха и поканите за участие в още фестивали. Те дойдоха от полската и литовската група.

Припомняме, че преди броени дни Детският танцов състав „Пъстрина“ се представи отлично във фестивал в Приморско. Там им бе връчена купа, медал и грамота.

Изявите на талантите от Монтана продължават на Празника на Балкана (с. Копиловци), а също и в чужбина. Предстои им участие на фестивал в Сърбия и на два международни фолклорни форума в Гърция.

За още новини, снимки и видео ни последвайте на нашата facebook страница.