Спонтанен протест на свиневъди в Монтана (ВИДЕО)

Свиневъди от Монтана и региона се събраха този следобед на спонтанен протест пред областната администрация в Монтана, минути преди да започне извънредно заседание на Областната епизоотична комисия.

Хората не са съгласни да заколят здравите си животни. Преди дни има издадена заповед всички прасета, които попадат в 20 километровата зона от индустриалната свинеферма край село Ерден да бъдат заклани. Ако стопаните не го направят, прасетата им ще бъдат евтаназирани от служители на Агенцията по храните.

„Какво да правим, така ли се убиват 50 животни. Колко фризера, трябва да купя и какво да правя.“, каза един от свиневъдите на протеста. Те настояват, ако прасетата им дадат отрицателна проба за Африканска чума, да не се умъртвяват.

На епизоотичната комисия доктор Людмил Антов обясни, че няма друг начин да се ограничи болестта. „Ние сме във война в момента“ допълни още той.

Повече от протеста и извънредното заседание на Областната епизоотична комисия гледайте във видеото.

В понеделник /05.08.2019/ 10.00 часа ще има протест на животновъди от цялата област пред сградата на Областна администрация в Монтана.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.