Първи случай на западнонилска треска в Монтана (СНИМКА)

Първи случай на западнонилска треска в Монтана
Диляна Георгиева

Първи случай на западнонилска треска в България за тази година. Заболяването е потвърдено при 60-годишна жена от Берковица, която е с възпаление на мозъка. Заразената Диляна постъпва в монтанската болница със съмнение за мозъчен инсулт. Но и тя, и лекарите забелязали и ухапване от комар.

„Имаше едно зрънце зад ухото ми и още две по тялото”, сподели Диляна Георгиева.

„Тази жена не е напускала страната, не е ходила на екзотично места, работи като готвач. Преди 15 дни е получила световъртеж, висока температура и отпадналост“, заяви директорът на РЗИ – Монтана Елена Борисова.

От петък жената е преведена от нервно отделение на монтанската болница в инфекциозно, където състоянието и се подобрява.

Срещу западнонилската треска няма ваксина. Заразата се предава чрез ухапване от комари. Хора не могат да се заразят помежду си.

Западнонилската треска е вирусна зоонозна инфекция с природноогнищен характер и трансмисивен механизъм на предаване – чрез ухапване от комари.

Разграничават се две генетично различни подгрупи щамове на вируса:

  • вирусите от първа подгрупа са по-разпространени и се срещат в Африка, Близкия Изток, Европа и Северна Америка и са причинители на големи епидемии
  • вирусите от втората подгрупа , циркулиращи в Африка, са внесени напоследък в Европа (Унгария, Румъния, Гърция).

Резервоарите на вируса в природата са диви птици и животни. Хората се заразяват основно при ухапване от комар (предимно комари Culex), но е възможно възникване на инфекция и при органна трансплантация и чрез преливане на кръв. Инкубационният период на заболяването варира между 3 и 14 дни.

Първи случай на Западнонилска треска в Монтана

Западнонилската треска обикновено протича леко, или умерено тежко, с грипоподобни симптоми – температура, главоболие, отпадналост, възможна е и появата на макулопапулозен обрив, лимфоаденопатия, както и на гастроинтестинални смущения. При голяма част от заразените инфекцията може да протече безсимптомно. По – тежки неврологични форми на болестта като енцефалит, менингоенцефалит или менингит са редки, предимно при хора в напреднала възраст

Лечението на заболяването не е специфично, провежда се симптоматична терапия. Няма ваксина срещу вируса на Западнонилската треска.

Най-важните превантивни мерки са насочени към максимално ограничаване на разпространението на комарите в населените места чрез провеждане на дезинсекционни мероприятия и постоянен контрол върху тяхната ефективност.

Мерките, които всеки може да приложи, трябва да бъдат ориентирани към предпазване от ухапване от комари. Много комари са най-активни при изгрев и здрач. Хората трябва да използват репеленти, както и да са с покрити части на тялото, когато са навън (дълги ръкави и крачоли на панталони). Замрежването на врати и прозорци на домовете, както и използването на уреди и препарати за домашна дезинсекция също е добра превантивна мярка. Важно е да се намалят местата със застояла вода навън, тъй като тя е среда за размножаване на комарите – да не се оставят непокрити съдове с вода през летния сезон, достъпна за комарите; вода, която не е покрита да се подменя (басейни, шадравани); да не се разхвърлят безразборно съдове, в които може да се задържа дъждовна вода, в която се развиват ларви на комари; малки водоеми (локви, разливи край чешми), ако нямат стопанско значение – да се премахват чрез отточване или за засипване.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.