Иванчова поляна се оказа тясна за стотиците посетители на празника

Иванчова поляна се оказа тясна за стотиците посетители на празника

„Да покажем българското“ – да укрепим националното си самочувствие е името на второто издание на националния събор на Иванчова поляна край Вършец.

Красивата местност стана прекрасен декор на местни породи кучета, коне, на местни занаятчии и майстори на национални гозби и напитки. А стотици хора се събраха, за да се насладят на красивата природа там. Лично кметът на Вършец инж. Иван Лазаров откри празника.

Аврам Петков – президент на Световен киноложки алианс и председател на асоциацията на българско овчарско куче, изказа своята радост, че са гости на Вършец за втора година и че могат да се покажат тук както местните породи, така и красотата на българското занаятчийство.

Георги Йорданов – зам.-министър на МЗХГ, доц. Андрей Колев, председател на развъдната асоциация на аборигенните породи овце от западна България, земеделските производители Маргарита Тодорова, Елинка Димитрова и Ивайло Иванов, които представят част от българските породи овце и кучета на събора, бяха сред специалните гости. С големи аплодисменти бе посрещнат и клубът на българско овчарско куче от Полша.

Георги Йорданов също поздрави участниците и гостите на празника:“ От името на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството и лично от мое име искам да ви поздравя. Днес, когато живеем в 21-ви век и сме се устремили към глобализация, този събор е едно зрънце, което ни връща към нашите корени към българщината – да покажем, че и ние сме дали нещо на света, и ние с нашето културно-историческо наследство сме част от тази глобализация“.

Аврам Петков връчи плакети за принос на МЗХГ и на Даниел Александров – член на клуба на българско овчарско куче от Монтана и зам-директор на фонд „Земеделие“ – Монтана.

След официалното отриване започнаха демонстрации на умения на кучета – послушание на куче в движение и един от най-новите спортове за кучета в света „Фризби фристайл“ с водач европейската шампионка по фризби фристайл Даря Иванцова.

Последва представяне на клубовете на българско овчарско куче. Два клуба от региона се включиха в демонстрациите – от Монтана и от Берковица .

Програмата продължи с фолклорното надпяване „Балканът пее“.

Изключително интересни са занаятчийските щандове –български шевици, ножарство, резба и дърводелство, може да се видят възстановки на оригинални оръжия.

Особено атрактивни са представителите на национално дружество „Традиции“, както и единствената в България бобарница, от чийто щанд можеше да се опита уникален боб от района на Юндола и Якоруда „софенка“, който расте само на височина над 1200 метра.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.

Реклама