Ще стигнат ли силите на ФК „Монтана“ за Efbet Лига?

Ще стигнат ли силите на ФК „Монтана“ за Efbet Лига

Футболен клуб „Монтана“ стартира доста обещаващо новия сезон на Б Група, което кара феновете да се питат дали силите на отбора тази година ще го отведат до заветната Efbet лига. В последните няколко години тимът безспорно като че ли подобрява представянето си и това кара играчите и всички техни почитатели да мечтаят за постоянно място в професионалния футбол. Въпреки това постиженията на „Монтана 1921“ под светлината на прожекторите в А Група са по-скоро колебливи.

Защо е важно достигането до Efbet Лига

Няма съмнение, че за отбора на монтанци е от изключително значение да се завърне обратно в най-престижния турнир. На първо място, това със сигурност ще повдигне самочувствието на момчетата на Владо Иванов. Въпреки трусовете в клуба, футболистите показват воля и мъжество във всеки мач, независимо срещу кого се изправят на терена.

На второ място, достигането до първенството на елита със сигурност ще привлече интереса на бизнеса, което пък ще донесе нови приходи от спонсорство за отбора. Припомняме, че през 2017 стадионът на клуба – „Огоста“ бе основно ремонтиран. Въпреки това материалната база на играчите също има нужда от освежаване и нови партньорски отношения с потенциални спонсори няма да се отразят зле на „Монтана 1921“. Поощрения със сигурност ще има и от настоящия спонсор Efbet, които станаха основен партньор и на А група.

Не трябва да пропускаме и факта, че завръщането сред най-добрите ще е от огромно значение и за феновете на отбора. Сайтът Efirbet посочва, че откакто Ефбет стана официален спонсор на първенството и турнирът вече се нарича Efbet Лига, в платформата на букмейкъра се предлагат редица промоции за феновете на професионалния футбол у нас. След трите поредни години на разочарование за почитателите на „Монтана“ ще бъде приятно разнообразие да могат да подкрепят любимия си отбор, като същевременно се забавляват с предложенията на букмейкърите.

Трусове в отбора

От 2016 г. насам отборът е сменил няколко треньори, които напускат с гръм и трясък. Сред имената, които са ръководили момчетата на „Монтана“, бе македонският експерт Стевица Кузмановски, който бе изгонен от „Огоста“. След него поста пое досегашният спортен директор на клуба Атанас Джамбазки, но и той не успя да поведе тима към успехи. През пролетта на 2017 г. краткотраен опит в тази насока направи и Атанас Атанасов, но той също не съумя да се разбере с колектива. Сравнително по-дълго се задържа наставникът Ферарио Спасов.

През периода на т. нар. „треньорска криза“ монтанци все пак успяваха да се задържат в професионалния футбол, макар че класирането им в престижната А Група (а по-късно Първа лига) не бе особено бляскаво. През сезон 2015/2016 те завършиха на 9-то място, а през следващата година на 13-то и отпаднаха от редиците на най-добрите.

Общото между всички изредили се треньори бе, че те се разделяха с поста си, след като отборът бе претърпял потресаваща загуба от стартиращи клубове или от тотални аутсайдери. Това се отрази сериозно както на играчите, така и на феновете на „Монтана“.

Какво предстои оттук нататък

През юни 2019 г. отборът бе поет от Владимир Иванов – Фугата. Той е бивш играч на столичния „Славия“, в последствие се развиваше като помощник-треньор там, а за кратко бе и старши селекционер. Най-важната задача пред него е да внесе стабилност в клуба и да бъде балансьор между ръководството и играчите.

От тази година в представителния състав на „Монтана“ влизат и шестима футболисти от младежкия отбор на клуба. Те трябва да се впишат сред утвърдени вече имена като Атанас Илиев, Тони Тасев и Иван Михов.

До момента отборът на „Монтана“ показва сравнително добро представяне и се нарежда в първата половина на класирането. Най-важното обаче е треньорът да се сработи с тима, а момчетата да излизат със самочувствие на терена и да запазват самообладание. Ако това се получи, северозападният отбор има всички шансове да се завърне в професионалния футбол.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.

Реклама